Traineeship Edwinlogin 28 maart 2023

Traineeship

Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht

Afgestudeerde juristen en planologen krijgen binnen het Traineeship van Lodewijck Groep een breed en inhoudelijk opleidingstraject over de diverse disciplines binnen het ruimtelijk domein. Je gaat direct aan de slag in onze adviespraktijken en wordt ingezet bij interessante opdrachtgevers, waarbij jij de door jou opgedane vakinhoudelijke kennis direct toepast in de praktijk.

Lodewijck Groep
Over Lodewijck Groep

Lodewijck Groep biedt strategisch advies en inhoudelijke ondersteuning op alle aspecten van de ruimtelijke ordening, het bestuurs- & omgevingsrecht. Het team van Lodewijck Groep bestaat uit een gezonde mix van professionals met ruime ervaring in het vakgebied en jonge talenten die aan de start staan van hun carrière.

Wat ga je doen?

Als trainee krijg jij de unieke kans veel praktijkervaring op te doen en optimale werkervaring op te bouwen, je kennis te verbreden en te ontdekken waar je in uitblinkt. Belangrijk is dat je goed kunt samenwerken, oog hebt voor de belangen van onze opdrachtgevers, leergierig bent en doorzettingsvermogen hebt.
Als trainee begin je met een uitgebreid opleidingstraject en ga je direct aan de slag. Vanuit Lodewijck Groep word je ingezet bij interessante opdrachtgevers, waarbij jij de door jou opgedane vakinhoudelijke kennis direct toepast in de praktijk. Het Traineeship van Lodewijck Groep is dé kans voor jou om de praktijk echt te leren kennen! Je kunt hierbij denken aan functies als:

 • Junior Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ordening
 • Junior Jurist VTH (Vergunningen, Toezicht & Handhaving)
 • Junior Jurist Handhaving
 • Junior Jurist Omgevingsrecht
 • Junior Vergunningverlener WABO

"Het direct aan de slag gaan met de praktijk heb ik als zeer prettig ervaren. Ik heb zelf dingen op kunnen pakken, over aspecten na kunnen denken, vragen kunnen stellen aan collega’s, samen kunnen werken en het vakgebied vanuit de praktijk leren kennen met uitgebreide ondersteuning vanuit de specialisten van Lodewijck Groep daarin."

Esther Schutter – Bos, als trainee doorgegroeid naar Adviseur Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht
Inhoudelijke aspecten
Welke onderwerpen komen aan bod?

Inhoudelijke onderdelen die aan bod komen zijn: het opstellen van Omgevingsplannen en Omgevingsplanprocedures, Bouwplantoetsing / Omgevingsrecht, Algemeen bestuursrecht, Omgevingswet, Nadeelcompensatie, Handhaving en Grondexploitatiewet , Milieu – en Omgevingsonderzoeken. Elk van de onderdelen bestaat uit een combinatie van colleges en werkopdrachten, altijd zo goed mogelijk afgestemd op de praktijk. Voorbeelden van werkopdrachten zijn: het opstellen van een omgevingsplan en ruimtelijke motiveringen, bouwplantoetsingen en het opstellen van een planologische vergelijking voor een nadeelcompensatie beoordeling.

Binnen het programma wordt veel aandacht besteed aan de meest relevante juridische aspecten uit de Omgevingswet (B)OPA, TAM-IMRO Grex-wet en de Awb. Ook wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de belangrijkste facetten van de Omgevingswet. De theoretische onderdelen van het programma worden afgewisseld met en toegelicht aan de hand van uitgebreide voorbeelden uit de praktijk.

Bij elk van de onderdelen worden de uitgevoerde opdrachten teruggekoppeld aan de trainee, waarbij inzicht wordt gegeven in wat goed ging en worden verbeter- en leerpunten aangedragen. Naast de vakinhoudelijke opleidingen doorlopen onze trainees een ontwikkeltraject om communicatieve en sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een trainingsbureau gespecialiseerd in communicatie- en vaardigheidstrainingen.

Vanuit Lodewijck Groep word je gedurende het Traineeship begeleid en gecoacht door een ervaren adviseur. Jullie bespreken je doelen en vooruitgang en stellen die bij waar nodig. Ook is hij of zij jouw klankbord voor coaching en advies. Natuurlijk staan ook de andere medewerkers van Lodewijck Groep voor je klaar om hun kennis en ervaringen met jou te delen.

"Zeker in de eerste jaren van je carrière is dit een hele mooie opstap. Je krijgt dan pas echt inzicht en begrip van het gehele ruimtelijke ordeningsproces. Daarna ligt er een prachtige toekomst voor je in het verschiet als adviseur bij zowel een gemeente als adviespraktijk!"

Kai Ellenbroek, binnen 4 jaar doorgegroeid van trainee tot Projectleider & Adviseur Ruimtelijke Ordening
Werkzaamheden

Voorbeelden van juridische en planologische werkzaamheden die je gaat vervullen zijn:

 • Werken volgens de Omgevingswet, waaronder opstellen van het omgevingsplan.
 • Opstellen van omgevingsplannen en ruimtelijke motiveringen.
 • Advisering omtrent principeverzoeken en omgevingsvergunningen, toetsen van bouwplannen van initiatiefnemers aan beleid en regelgeving.
 • Juridische advisering m.b.t. omgevingsvergunningen en procedures.
 • Juridische advisering m.b.t. omgevingsplannen en projecten binnen de ruimtelijke ordening.
 • Bezwaar- en beroepsprocedures, handhavingsdossiers, juridische kwaliteitszorg.
meeloopdag
Meld je aan voor een Carrière Sneak Peek!
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen ruimtelijke ordening, bestuursrecht, omgevingsrecht of ben je geïnteresseerd in ons Traineeship, maar twijfel je om de (over)stap te maken? Meld je dan aan voor een Carrière Sneak Peek bij Lodewijck Groep en kom de sfeer proeven!
We hebben je veel te bieden
Lodewijck Groep is een niet-hiërarchische werkomgeving met een platte structuur en een open-deur beleid waarin je jezelf maximaal kunt ontwikkelen binnen kleine teams in een collegiale, informele sfeer. Vanaf dag één werk je aan uitdagende cases.
Fijne teamsfeer

Het team van Lodewijck Groep bestaat uit een gezonde mix van professionals met ruime ervaring in het vakgebied en jonge talenten die aan de start staan van hun carrière. Zo zorgen we voor een uitstekende balans op de werkvloer. Hierbij staat het delen van kennis en ervaring centraal.

Individuele coaching

Goed werkgeverschap leidt tot meer productiviteit, positiviteit en minder ziekteverzuim. We onderhouden veel persoonlijk contact en ondersteunen onze medewerkers bij persoonlijke omstandigheden en stimuleren ontwikkeling door het faciliteren van opleidingsprogramma’s en het benoemen van persoonlijke doelen.

Werken vanuit kantoor of op locatie

Onze specialisten geven onafhankelijk juridisch advies en vervullen op locatie van onze opdrachtgevers en/of vanuit onze adviespraktijken te Schiphol-Rijk en Zwolle uiteenlopende opdrachten. Wij supporten hybride werken en je bent dus flexibel in het kiezen van de locatie waar het werk plaatsvindt.

Werkuren

Het traineeship bestaat uit een 40-urige werkweek en 200 verlofuren per jaar. Daarnaast geven we iedereen bij Lodewijck Groep de kans om een aantal uur per jaar vrijwilligerswerk te doen om zich zo maatschappelijk in te zetten. De uren waarin de medewerker vrijwilligerswerk verricht, worden gesponsord door Lodewijck Groep.

Work-life balance

We geloven in vrijheid om je werk zelf in te richten, de mogelijkheid om jezelf constant te blijven ontwikkelen en persoonlijke aandacht in een team, waarbij we met elkaar zorgen voor evenwicht tussen het persoonlijke leven en het professionele leven.

Volop groei mogelijkheden

Wij helpen onze medewerkers hun ambities te bereiken door het bieden van interne vakinhoudelijke en persoonlijke vaardigheidstrainingen. Samen groeien we verder.

Vast contract

Vertrouwen in elkaar vanaf de start vinden we belangrijk. Daarom krijg je als je start als nieuwe Trainee bij Lodewijck Groep een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een proeftijd van 2 maanden.

Marktconform salaris en meer

Je ontvangt een mooi salaris (salarisrange bruto EUR 2.500 - 3.100), vaste onkostenvergoeding, bonusregeling en een pensioenbijdrage. Daarnaast ontvang je een laptop.

Leaseauto

Trainees bieden we de keuze voor een leaseauto met tankpas waarmee je ook privé kilometers kunt rijden. Of je ontvangt een uitbetaling van een reiskostenvergoeding.

Wie ben jij?
 • Je bent afgestudeerd op HBO/WO-niveau, of je bent aan het afstuderen (bij voorkeur in de richting Planologie / Sociale Geografie / Ruimtelijke Ordening / Urban Planning / Staats- en Bestuursrecht / Rechtsgeleerdheid).
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en bent flexibel.
 • Je kunt goed samenwerken binnen een team, bent stressbestendig en proactief. Ook heb je een klantgerichte houding.
 • Je streeft continue naar verbetering van resultaten en hebt een positief-kritische houding.
 • Je bent leergierig ingesteld.
Direct solliciteren


  Ervaringsverhalen trainees

  We kijken niet alleen naar je studierichting of ervaring, maar naar je complete persoonlijkheid. Samen ontdekken we waar je talenten liggen, zodat je bij ons uit kunt groeien tot de beste versie van jezelf. In een omgeving waarin iedereen ondersteund, gewaardeerd en gehoord wordt.

  Ben je benieuwd naar tips en de ervaringen van onze medewerkers? Lees dan hun verhalen.

  Kai Ellenbroek
  Kai Ellenbroek
  Projectleider & Adviseur Ruimtelijke Ordening
  Donna Weel
  Donna Weel
  Adviseur Ruimtelijke Ordening
  jos
  Jos den Broeder
  Adviseur Ruimtelijk Ordening
  Feline Grabijn-Jurist
  Feline Grabijn
  Jurist Bestuurs- & Omgevingsrecht
  THF_6950 Rana
  Rana Masaal
  Recruitment Consultant

  Wij maken graag kennis!

  Hebben we je interesse gewekt en wil je solliciteren of meer weten?
  Neem dan contact op met Rana Massaal, Recruitment Consultant. Je kunt bellen, appen of mailen.

  r.massaal@lodewijckgroep.nl
  06 15 64 07 74