Jos den Broeder – Mijn studie komt nu echt tot leven Edwinlogin 19 november 2020

Jos den Broeder – Mijn studie komt nu echt tot leven

We spreken Jos den Broeder over zijn ervaringen in zijn nieuwe functie als Junior Ruimtelijk Adviseur bij Lodewijck Groep. “Ik ben nu ongeveer een maand aan de slag als Junior Ruimtelijk Adviseur bij Lodewijck Groep, waarbij ik ook modules volg uit het Traineeship. Binnen de adviespraktijk is mijn werk erg gevarieerd. Ik vind afwisseling om gefocust te kunnen blijven erg belangrijk. Het houdt mijn werk uitdagend. De verwachtingen die ik had bij deze functie komen helemaal uit.”

Interesse in ontwikkeling

Halverwege de middelbareschooltijd ontstond Jos zijn interesse in ruimtelijke ordening. “Ik was geïnteresseerd in hoe woningbouw in mijn woongemeente Maassluis tot stand kwam. Wie bepaalt wat er gebouwd wordt? Welke regels zijn eraan verbonden? De keuze voor mijn bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht en de daaropvolgende master Environmental and Infrastructure Planning was dan ook snel gemaakt. Mijn studie komt nu echt tot leven. In VWO 6 heb ik een profielwerkstuk gemaakt over de totstandkoming van de wijk Wilgenrijk in Maassluis. Bij Lodewijck Groep heb ik onlangs geassisteerd bij het schrijven van een memo voor een projectontwikkelaar die bezig is met een deelproject in deze wijk.”

“Mijn studie komt nu echt tot leven. In VWO 6 heb ik een profielwerkstuk gemaakt over de totstandkoming van de wijk Wilgenrijk in Maassluis. Bij Lodewijck Groep heb ik onlangs geassisteerd bij het schrijven van een memo voor een projectontwikkelaar die bezig is met een deelproject in deze wijk.”

Jos den Broeder

Grote projecten

Vanuit zijn master had Jos altijd de ambitie om aan hele grote projecten te werken binnen de ruimtelijke ontwikkeling. “Tijdens mijn stage bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heb ik meegewerkt aan het programma Mobiliteit en Verstedelijking met een visie op de infrastructuur van Nederland voor de lange termijn. Dit project vond echt op strategisch niveau plaats en veel minder op de uitwerking van inhoudelijke ‘producten’. Tijdens deze stage merkte ik dat ik nu, tijdens de start van mijn carrière, meer behoefte heb aan het werken aan concrete, kleinschalige projecten om mij de inhoud eigen te maken. Op langere termijn kan ik mij altijd nog specialiseren. Nu wil ik breed inzetbaar zijn, zodat ik veel kan leren. Alles binnen het vakgebied is interessant en alles is best nieuw.”

Maassluis als rode draad

“Ik ben bij Lodewijck Groep terechtgekomen doordat ik een uiting op het LinkedIn-account zag over het nieuwe bestemmingsplan voor de binnenstedelijke ontwikkeling van ‘De Vlietlocatie’ in Maassluis. Vanuit die uiting heb ik contact opgenomen om te informeren naar de mogelijkheden voor junioren en het traineeship. Vanuit de informatie die mij toen werd verstrekt heb ik vervolgens gesolliciteerd en werd ik uiteindelijk aangenomen voor deze functie.”

“Ik assisteer de adviseurs in de adviespraktijk o.a. bij het opstellen van ruimtelijke onderbouwingen, zoals voor een ontwikkeling in Aerdenhout, wijzigingsplannen, bestemmingsplannen, het uitwerken van quickscans voor locatieontwikkelingen, zoals voor een tuin en dier keten in Zevenhuizen en het opstellen van offertes. Binnen mijn functie is er een mooie balans tussen uitzoeken en uitwerken, waarbij er altijd ruimte is om iemand wat te vragen. Ja, je wordt in het diepe gegooid, maar er is altijd de mogelijkheid om vragen te stellen. Voor mij voelt het afwisselende werk binnen de adviespraktijk als een goede manier om het vakgebied nog meer eigen te maken. Waarbij ik bij andere organisaties toch meer de indruk kreeg dat je gelijk op een detacheringsopdracht bij een externe opdrachtgever werd geplaatst en van opdracht naar opdracht zou gaan. Hier krijg ik juist de grote lijn mee van het hele vakgebied. Een unieke kans! En voor mij de juiste motivatie om elke dag aan de slag te gaan.”

“Ik heb me ondanks corona gelijk welkom gevoeld en het team staat altijd voor je klaar.”

Open werksfeer

De open werksfeer draagt hier zeker voor Jos aan bij. “Door corona heb ik helaas nog maar een select aantal collega’s persoonlijk ontmoet. Maar telefonisch heb ik nagenoeg iedereen al gesproken over diverse projecten. Ik heb me ondanks corona gelijk welkom gevoeld en het team staat altijd voor je klaar. In november start ik met de theoretische modules die veel gegeven worden door specialisten uit de praktijk. Iets om naar uit te kijken.”

Wil je eens van gedachten wisselen of Lodewijck Groep jou kan helpen bij je volgende stap in je carrière? Of bent u als opdrachtgever benieuwd naar onze dienstverlening en kandidaten? Neem dan contact met ons op, dan plannen we graag een afspraak in.