Nederland werkt momenteel vanwege de corona-situatie zoveel mogelijk vanuit huis. Zo ook Chiel Schaap, ZZP’er en namens Lodewijck Groep aan de slag als senior jurist omgevingsrecht bij het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam. We belden met elkaar via WhatsApp over hoe de werkzaamheden nu verricht worden, voordat Chiel weer moest bellen over een lopend bezwaarschrift.
Smeerolie communicatie is er nu niet
“Ook iedereen van het Juridisch Bureau werkt vanuit huis. We hebben een WhatsApp groepschat voor het sociale contact. Hier delen we foto’s van de thuiswerkplek en zo nu en dan van de grappigste huisdieren. Eigenlijk is dat communicatiekanaal nu het praatje bij de koffieautomaat, maar dan digitaal. Het echte contact met elkaar mis ik wel, maar we kunnen ondanks de situatie goed blijven schakelen.” Al het werk loopt gewoon door. “We hebben een prachtig systeem, waardoor we vanuit huis goed overal bij kunnen. Ik heb inmiddels de eerste telefonische hoorzitting gehad. Deze hoorzitting vond plaats met 6 personen. Eigenlijk ging dat best goed, maar je mist wel dat je niet kunt zien hoe iemand reageert. Het non-verbale aspect van de communicatie valt volledig weg.”
“Ik vind het mooi dat je eigenlijk een functie hebt waarin je meewerkt om de democratie netjes te houden. Het gaat om eerlijke procedures. Eigenlijk ben je met elkaar de democratie aan het finetunen binnen de gestelde wet- en regelgeving. Dat geeft mij voldoening om als het ware de schakel te zijn tussen bestuur en burgers.”
Vanuit eerdere opdrachten was Chiel al gewend om thuis te werken aan dossiers. “Maar toch, het menselijke contact met collega’s is weg, nu gaat alles digitaal of via de telefoon. Het even langslopen bij iemand om nog even wat te vragen, te overleggen kan niet. De smeerolie van de normale communicatie is er nu niet.” Maar hier laat het team zich niet door weerhouden. “Vanuit de leidinggevende van het Juridisch Bureau werd onlangs ook het compliment gedeeld dat de behandeling van bezwaren zo goed doorloopt. We lijken met elkaar een goede modus te hebben gevonden.” Toch blijft het bij bepaalde dossiers van groot belang om ook op locatie te kijken, feeling te houden met het stadsdeel. “COVID-19 zorgt wel voor enige complicaties, maar we doen er toch alles aan om op locatie te kijken, waarbij we de maatregelen van het RIVM in acht nemen.”
Met de paplepel
Chiel heeft ruim 25 jaar ervaring als jurist in het omgevingsrecht en kent de stad Amsterdam en de gemeentelijke organisatie door en door. Zijn inhoudelijke werk bij de gemeente Amsterdam bestaat onder andere uit het behandelen van bezwaarschriften en de daaruit voortvloeiende (juridische) werkzaamheden zoals kwaliteitszorg en het aanpassen van beleid.
De passie voor het omgevingsrecht en de ruimtelijke ordening is er bij Chiel al met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder was wethouder in de gemeente Weesp en vertelde thuis altijd enthousiast over haar werk. Die verhalen boeide mij altijd enorm. En mijn studie en werk zijn precies wat ik ervan verwachtte. Ik vind het mooi dat je eigenlijk een functie hebt waarin je meewerkt om de democratie netjes te houden. Het gaat om eerlijke procedures. Eigenlijk ben je met elkaar de democratie aan het finetunen binnen de gestelde wet- en regelgeving. Dat geeft mij voldoening om als het ware de schakel te zijn tussen bestuur en burgers.”
Details en grote lijnen
Binnen het werkveld draait alles om de details. “Ik loop natuurlijk al heel wat jaren mee. Vooral de afwisseling tussen juridisch ‘pietepeuteren’ en je bezighouden met de grote lijnen van het beleid, is de reden waarom ik dit doe. Waarbij ik er veel belang aan hecht om buiten de gebaande paden te kijken, uiteraard wel altijd strokend met de wet- en regelgeving. Naast mijn werk bij de gemeente Amsterdam neem ik ook al jaren deel aan bezwaarcommissies. Ik vind het fijn dan te kunnen sturen en met elkaar te zoeken naar een oplossing. Voordat een zaak voor de commissie komt, is er al een hoop gebeurd en komt er ook veel emotie bij kijken. Met een afgeronde academische studie, word je geacht een brede blik te hebben. Het is fijn om dan toch met elkaar tot een oplossing te kunnen komen, waar wellicht in eerdere stadia tijdens het proces nog niet aan was gedacht.”
Sympathieke club
Vanwege nieuwe richtlijnen is het als ZZP’er niet mogelijk om zelf rechtstreeks te solliciteren op een functie bij de gemeente Amsterdam. Hier heeft de gemeente afspraken over gemaakt met verschillende bureaus. “Ik wilde heel graag weer aan de slag bij de gemeente Amsterdam en werd toen door een andere ZZP’er getipt om contact op te nemen met Lodewijck Groep. Zij hebben een raamovereenkomst met de gemeente Amsterdam. En toen ging het eigenlijk heel snel. Na een open gesprek met Cees Kraaij over onze verwachtingen over en weer, maar ook over praktische zaken als hoe wordt het tarief opgebouwd, had ik er erg veel vertrouwen in. Zodoende zijn we met elkaar de samenwerking aangegaan. Ik voel me daar heel prettig bij. Gisteren kregen alle medewerkers van Lodewijck Groep een fruitkistje thuisbezorgd, met de boodschap om naast het harde werken ook goed op onze gezondheid te letten. Heel erg attent. En we zouden eigenlijk ook een borrel met z’n allen hebben, maar die schuiven we nu door. Het is fijn om naast je opdracht bij de gemeente Amsterdam, zo goed contact te hebben met het bureau. Zo word ik ook goed ondersteund vanuit de backoffice van Lodewijck Groep over diverse praktische dingetjes. Lodewijck Groep is een leuke, sympathieke club waar je geen last van hebt, maar juist heel veel plezier mee hebt!”
“Lodewijck Groep is een leuke, sympathieke club waar je geen last van hebt, maar juist heel veel plezier mee hebt!”
Trapje hoger
Chiel heeft een mooie loopbaan en voelt zich nog steeds erg op zijn plek binnen de gemeente Amsterdam. “Maar als je mij zou vragen wat ik nu echt het leukste vind aan mijn werk, dan is het toch wel de zittingen van de bezwaarcommissie doen. Eigenlijk wordt dan alles op de spits gedreven, andere pogingen om het op te lossen hebben niet gewerkt, het is niet gelukt om eruit te komen. Het mooiste deel is om het dan toch met elkaar op te lossen. Ik vind dat heel mooi om te doen. En wie weet, kan ik ooit nog één trapje hoger: Rechter. Dan doe je echt zelf de uitspraak en heb jij dus daadwerkelijk het laatste woord,” vertelt Chiel vol passie.
“Dromen over de toekomst mag altijd, maar eerst hier nog druk aan de slag. Ik verwacht toch wel een doorloop van aanvragen en bezwaren ondanks het corona-virus. Zeker als mensen misschien straks niet op vakantie kunnen en daardoor plannen ontwikkelen voor een verbouwing aan de woning bijvoorbeeld.”
Lodewijck Groep is raamcontractant van de gemeente Amsterdam voor functies op het gebied van Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht en heeft hiervoor regelmatig vacatures. Wil je eens van gedachten wisselen of Lodewijck Groep jou kan helpen bij je volgende stap in je carrière? Of bent u als opdrachtgever benieuwd naar onze dienstverlening en kandidaten? Neem dan contact met ons op, dan plannen we graag een afspraak in.