Minder specialistisch, meer vakinhoudelijk
Sinds september is het team van Lodewijck Groep versterkt met Audrey Schra. Audrey heeft voor haar komst naar Lodewijck Groep gemeentelijke ervaring opgedaan bij de gemeenten Oldebroek en Raalte. Dat Audrey ambitieus is blijkt wel uit het feit dat zij naast haar huidige werk een pre-master volgt aan de Open Universiteit. Tijd om bij te praten.
Wat houd je momenteel bezig?
“Ik werk nu een half jaar aan mijn detacheringsopdracht bij de gemeente Haaksbergen en ik heb het daar goed naar mijn zin. Het is een leuke, uitdagende opdracht.” Audrey combineert 4 dagen werken bij de gemeente Haaksbergen met 1 dag per week in de adviespraktijk van Lodewijck Groep in Zwolle. “Ik merk dat ik mooie stappen maak. In beginsel was mijn nieuwe opdracht even aftasten, maar nu ik alweer ruim een halfjaar bij de gemeente op opdracht ben, weten mensen je steeds makkelijker te vinden. Ik stel mij daar zelf ook voor open, om nieuwe projecten op te pakken en mijn kennis verder uit te breiden.”
“Een kleinere gemeente bestaat over het algemeen uit minder specialistische afdelingen, wat in de praktijk betekent dat verschillende vakinhoudelijke onderwerpen zijn samengevoegd. Hierdoor krijg ik ook in mijn functie best veel uiteenlopende vraagstukken toegeschoven. Ik vind dat een groot voordeel.”
Audrey ondersteunt bij de gemeente Haaksbergen het team van RO-medewerkers en vergunningsverleners op juridisch vlak. “Je zou kunnen zeggen dat ik een spilfunctie heb binnen het team. Ik geef juridisch advies als mijn teamgenoten tegen juridische aspecten aanlopen en geef inhoudelijke advisering over de te volgen procedure. Daarnaast behandel ik bezwaar- en beroep procedures die qua onderwerpen erg uiteenlopen. Je kunt je voorstellen dat ook de actualiteiten rondom stikstof daarin een belangrijke rol spelen. Ik werk daarbij nauw samen met de Omgevingsdienst om advies in te winnen en zoek zelf veel zaken uit als het gaat om de geldende milieuwetgeving. Ook behandel ik Woo-verzoeken, waarbij ik in mijn rol alle inhoudelijke stukken verzamel en input ophaal bij collega’s.”
Audrey benadrukt het voordeel van het uitvoeren van een opdracht bij een kleinere gemeente: “Een kleinere gemeente bestaat over het algemeen uit minder specialistische afdelingen, wat in de praktijk betekent dat verschillende vakinhoudelijke onderwerpen zijn samengevoegd. Hierdoor krijg ik ook in mijn functie best veel uiteenlopende vraagstukken toegeschoven. Ik vind dat een groot voordeel. Zo kan ik mij bezighouden met alle aspecten van het omgevingsrecht en het bestuursrecht en verkennen en verdiepen wat mij het meest aanspreekt binnen het vakgebied. Dit wil overigens niet zeggen dat ik in de toekomst niet ook eens bij een grotere gemeente aan de slag zou willen.” Ook de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet speelt een belangrijke rol in de functie van Audrey. “Ik houd mij o.a. bezig met het opstellen van standaard sjablonen t.b.v. brieven, besluiten en formulieren. Ik maak die Omgevingswet ‘proof’. In de aankomende tijd zal ik mij steeds meer gaan inzetten voor de Omgevingswet samen met collega’s.”
Voor Audrey biedt de combinatie tussen het uitvoeren van opdrachten aan gemeentezijde en in de adviespraktijk van Lodewijck Groep echt meerwaarde en uitdaging. “Ik werk mee aan een pilotproject voor de gemeente Leiden, waarbij de gemeente Leiden planschadeverzoeken uitbesteedt aan Lodewijck Groep. Als juridisch projectteam zijn wij daarmee aan de slag gegaan. Planschade is een nieuwe specialisatie voor mij waar ik veel van leer en wat ik in mijn detacheringsopdracht ook weer kan toepassen. Ik krijg daarover aanvullende vakinhoudelijke trainingen bij Lodewijck Groep en kan een beroep doen op de kennis en kunde van interne specialisten. De lijnen zijn heel erg kort, als je ergens tegenaan loopt of vragen over hebt kun je eenvoudig sparren met een collega. Het is fijn dat je van elkaars kennis gebruik kunt maken.”
Hoe bevalt het combineren van een studie met je werk?
“Dat gaat mij goed af. Ik heb er bewust voor gekozen om na afronding van mijn hbo-opleiding Rechten werkervaring op te doen en naast mijn werk verder te studeren. Ik volg nu in de avonduren de pre-master Rechtsgeleerdheid aan de Open Universiteit om vervolgens mijn Master Bestuursrecht te kunnen behalen. Ik kan zeggen dat ik zo een veel beter beeld heb van wat de vakken in de praktijk echt inhouden. De studie is theoretisch, maar door dit te combineren met mijn werk is het echt een waardevolle toevoeging. Ook heb ik het gevoel dat de studie mij daardoor makkelijker afgaat. Natuurlijk steek ik er tijd in, maar ik krijg de inhoudelijke modules makkelijker onder de knie dan toen ik nog geen concrete werkervaring had binnen het vakgebied. Dit jaar hoop ik mijn pre-master af te ronden en dan te starten met de Master Bestuursrecht.”
Is het vakgebied wat je ervan hoopte?
“Ja! De keuze om mij te specialiseren in het Bestuursrecht heeft zich ontwikkeld in de tijd dat ik stageliep. Toen is mijn interesse voor het vakgebied echt gewekt. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met bestemmingsplannen. Als ik naar mijn huidige opdracht bij de gemeente Haaksbergen kijk, kan ik alleen maar concluderen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Het is een dynamische omgeving met een grote mate van politiek bestuurlijke sensitiviteit. Het omgaan met verschillende belangen en stakeholders en het samenspel dat daarbij komt kijken, vind ik fascinerend. Inhoudelijk biedt het werk mij echt wat ik ervan hoopte.”
“Wat mij vanaf het eerste moment erg aansprak, is dat Lodewijck Groep echt specialist is in de ruimtelijke ordening, het bestuursrecht en het omgevingsrecht. Ook de combinatie van werken in de adviespraktijk en bij gemeenten op locatie klonk mij uitdagend.”
Hoe ben je bij Lodewijck Groep terecht gekomen?
“Nadat ik via LinkedIn werd benaderd door Lodewijck Groep, heb ik mij verdiept in het bedrijf. Wat mij vanaf het eerste moment erg aansprak, is dat Lodewijck Groep echt specialist is in de ruimtelijke ordening, het bestuursrecht en het omgevingsrecht. Ook de combinatie van werken in de adviespraktijk en bij gemeenten op locatie klonk mij uitdagend. In de functie waarin ik werkte voordat ik bij Lodewijck Groep aan de slag ging, hield ik mij bezig met Handhavingsrecht. Eigenlijk de ‘achterkant’ van het Bestuursrecht. In mijn huidige opdracht bij de gemeente Haaksbergen houd ik mij bezig met de planvorming en werk ik aan de ‘voorkant’ van het vakgebied. Mooi om ook die kant te leren kennen.” De aandacht voor persoonlijke groei en reflectie helpen Audrey verder. “Je hebt bij Lodewijck Groep met vaste regelmaat gesprekken over wat je bezighoudt, waarin je je extra zou willen verdiepen en wat voor inhoudelijke werkzaamheden je verder in de toekomst nog zou willen doen. Er wordt ruim aandacht besteed aan je doelen en ambities.”
Tip: Aan andere Young Professionals raad Audrey aan echt uit te zoeken wat je leuk vindt. “Ga werkervaring opdoen, kijk vooral ook verder, zoek uit wat je wel en niet leuk vindt, want als je op een plek terecht komt waar je het naar je zin hebt, dan vliegt de tijd voorbij!”