Fréderique Tessel is sinds januari werkzaam als werkstudent bij Lodewijck Groep. Naast het aantal dagen per week dat zij binnen de adviespraktijk werkt, is Fréderique ook druk bezig met haar afstudeeronderzoek voor de afronding van haar Master Urban Planning. In juni staat de verdediging van haar scriptie op de agenda. We spreken Fréderique over haar ervaringen bij Lodewijck Groep in de afgelopen maanden.
“Ik was op zoek naar een bijbaan die meer aansloot bij mijn studie binnen het ruimtelijke domein. Tijdens deze zoektocht benaderde Lodewijck Groep mij via LinkedIn. Mijn eerdere stages bij een ontwikkelaarsbureau en een vastgoedkantoor hebben mij diverse aspecten van het vakgebied laten zien. Bij Lodewijck Groep krijg ik nu de kans om deze kennis verder uit breiden en mij te verdiepen in alles wat komt kijken bij ruimtelijke planning.”
Van GOFLO’s tot WABO’s
Binnen de adviespraktijk van Lodewijck Groep richt Fréderique zich op twee hoofdtaken. “Enerzijds ben ik verantwoordelijk voor het schrijven van GOFLO’s, wat staat voor een Goede Onderbouwing van de effecten op de Fysieke LeefOmgeving. Zo heb ik gewerkt aan verschillende GOFLO’s voor afzonderlijke projecten. Daarnaast was ik betrokken bij een groter project, waarvoor ik een GOFLO heb opgesteld voor een ontwikkeling van 36 woningen. Ook heb ik bijgedragen aan een quickscan voor een potentieel project met 400 woningen.”
De andere hoofdtaak van Fréderique is het behandelen van WABO-aanvragen of BOPA-verzoeken van de gemeente Amsterdam. “Ik beoordeel de documenten inhoudelijk, controleer of de ruimtelijke normen worden nageleefd en of een verzoek toelaatbaar is. Op basis van deze beoordeling stel ik vervolgens een ruimtelijk advies op. De aanvragen zijn divers en variëren van dakterrassen en kelders tot festivals. Hoewel ik nog niet fysiek voor de gemeente Amsterdam heb gewerkt, ambieer ik zeker om in de toekomst een bijdrage binnen een team te leveren, wat mij een mooie ervaring lijkt.”
“Ik werd direct betrokken bij uitdagende opdrachten en hoewel ik in het diepe werd gegooid, vond ik dat juist prettig. Hier is de sfeer warm en uitnodigend, wat het voor mij gemakkelijker maakt om vragen te stellen. De werkomgeving is open en respectvol.”
Tijd voor feedback
Wanneer Fréderique een GOFLO opstelt of een WABO-aanvraag behandelt, vindt er altijd een grondige evaluatie plaats met een van haar collega’s. “Er wordt uitgebreid de tijd genomen om de feedback te bespreken,” vertelt Fréderique. “Mijn collega’s voeren een tweede controle uit en voorzien mij van feedback die essentieel is voor mijn verdere ontwikkeling en verbetering van het werk.” Deze benadering zorgt voor een leerrijke omgeving. “Ik vind het werken in de adviespraktijk echt heel leuk en ik kan mij nog verder ontwikkelen. Het uitvoeren van stikstofberekeningen is zeker iets dat ik ook nog zou willen leren.”
De juridische aspecten van het werk waren aanvankelijk geheel nieuw voor Fréderique. Om deze volledig te begrijpen, verdiepte zij zich grondig in de relevante wetgeving en de bijbehorende afkortingen. “Wanneer ik iets niet begrijp, aarzel ik niet om het aan mijn collega’s te vragen,” legt Fréderique uit. “Elk van hen heeft uitgebreide kennis van het vakgebied en kan mij de complexe juridische materie goed uitleggen.” Over de begeleiding op de werkvloer is Fréderique dan ook erg te spreken.
Volwaardig teamlid
Vanaf het eerste moment voelt Fréderique zich een volwaardig lid van het team bij Lodewijck Groep. “Ik werd direct betrokken bij uitdagende opdrachten en hoewel ik in het diepe werd gegooid, vond ik dat juist prettig. Hier is de sfeer warm en uitnodigend, wat het voor mij gemakkelijker maakt om vragen te stellen. De werkomgeving is open en respectvol.” Fréderique vertelt dat er geen strikte hiërarchische structuur heerst, wat zij verfrissend vindt. Ik heb het gevoel dat ik iedereen kan aanspreken. Deze openheid en gelijkheid binnen het team maken het werken hier een plezierige ervaring.”
Tip van Fréderique
“Als je ambities hebt in de richting van ruimtelijke planning, dan biedt deze positie bij Lodewijck Groep je een uitstekende kans om de kneepjes van het vak in de praktijk te ervaren. Ik zou het zeker aanbevelen. Ik heb echt het gevoel gekregen dat ik de ruimte heb om mezelf te ontwikkelen, inclusief de vrijheid om fouten te maken. Er heerst een cultuur waarin fouten maken geaccepteerd wordt, met de nadruk op het leerproces dat daaruit voortvloeit. Daarnaast worden er regelmatig teamactiviteiten georganiseerd, zoals padellen. Dit versterkt de teamgeest en maakt het werk nog plezieriger.”
Afstudeeronderzoek
In haar afstudeeronderzoek richt Fréderique zich op het gebruik van oesters als maatregel voor klimaatadaptatie. De interesse in dit onderwerp werd bij Fréderique gewekt na het zien van een documentaire. “Oesters staan bekend om hun vermogen om water te filteren en riffen te vormen. Onlangs bezocht ik voor mijn afstudeeronderzoek New York om mee te kijken bij het Billion Oyster Project. Dit project heeft als doel een miljard oesters terug te plaatsen in de haven van New York om het water te zuiveren en als natuurlijke barrière tegen stormschade te dienen. De oesterriffen breken namelijk de kracht van golven, wat de impact op de stad tijdens stormen vermindert,” licht Fréderique toe. “Ook in Nederland zijn er inmiddels soortgelijke initiatieven in de infrastructuur om de gevolgen van zeespiegelstijging en gerelateerde klimaatuitdagingen te beheersen.” En zo komt het onderwerp weer terug bij het vakgebied, (duurzame) ruimtelijke ontwikkeling.
“Als je ambities hebt in de richting van ruimtelijke planning, dan biedt deze positie bij Lodewijck Groep je een uitstekende kans om de kneepjes van het vak in de praktijk te ervaren. Ik zou het zeker aanbevelen.”
Ben jij ook op zoek naar afwisseling in je baan? Dan biedt werken bij Lodewijck Groep de perfecte oplossing, waar je de kans krijgt om in verschillende omgevingen en aan diverse projecten te werken.
Vrijblijvend van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Neem contact op met Jamie van den Ban en Rana Massaal via 085 401 05 67 / info@lodewijckgroep.nl