De loopbaan van Kai Ellenbroek
In september 2018 begon Kai aan het Traineeship bij Lodewijck Groep. Nu, 4 jaar later, is Kai 29 jaar en doorgegroeid tot Projectleider & Adviseur Ruimtelijke Ordening. We spreken Kai over zijn ontwikkeling in de afgelopen 4 jaar en zijn kijk op het vakgebied.
Hoe gaat het nu met je? Welke ontwikkeling(en) heb je sindsdien doorgemaakt in je werk?
“Sinds januari van dit jaar ben ik naast inhoudelijk adviseur ook verantwoordelijk voor de coördinatie en inhoudelijke aansturing van de adviespraktijk. Ik begeleid collega’s inhoudelijk en maak nieuwe collega’s wegwijs binnen ons vakgebied. Voordat documenten de deur uitgaan controleer ik deze volgens ons ‘4 ogen principe’. Dit geldt zowel voor de offertefase / plan van aanpak als de definitieve adviezen. Mijn functie is gaandeweg meer overkoepelend geworden met naast de inhoud ook oog voor het commerciële aspect. Ik heb zo een brede kijk op mijn werk, onderhoud contact met onze opdrachtgevers en vindt de afwisseling heel erg leuk omdat ik inhoudelijk nog steeds bij de projecten betrokken ben.”
“Ik zou afgestudeerden die na hun studie een Traineeship willen volgen, willen adviseren altijd goed door te vragen bij een mogelijke werkgever naar de inhoud van het Traineeship. Bedrijven richten dit verschillend in. […] Vraag in je sollicitatiegesprek naar een Traineeship dus goed door: hoe gaat mijn dag eruitzien? Wat wordt mijn rol? Wat ga ik doen? En beantwoordt dan voor jezelf: Past dat bij mij?”
De aanloop hiernaartoe is in 2019 gestart, sindsdien is het team binnen de adviespraktijk breder geworden. “Ik voel aan alles dat ik echt op mijn plek zit bij Lodewijck Groep. Ik krijg volop kansen en mogelijkheden, waar ik zelf ook inspraak in heb. Ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen toen ik van de universiteit afkwam. Ik heb het vakgebied echt leren kennen van A tot Z. Doordat ik ook inhoudelijk op de hoogte ben van het proces kan ik ook stevig inhoudelijke gesprekken met de klant voeren als een ontwikkeling niet lukt op de gewenste manier.”
Persoonlijk raadt Kai elke afstudeerder in dit vakgebied aan bij een bedrijf te gaan werken waar een combinatie mogelijk is van advieswerk en detacheringsopdrachten. “Zeker in de eerste jaren van je carrière is dit een hele mooie opstap. Je krijgt dan pas echt inzicht en begrip van het gehele ruimtelijke ordeningsproces. Daarna ligt er een prachtige toekomst voor je in het verschiet als adviseur bij zowel een gemeente als adviespraktijk!”
Zijn je verwachtingen die je had voorafgaand aan je deelname aan het Traineeship werkelijkheid geworden?
“Toen ik na afronding van mijn masteropleiding Sociale Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen de arbeidsmarkt betrad, had ik geen werkervaring in dit vakgebied. Een stage was toen nog geen onderdeel van de opleiding, nu gelukkig wel. Ik wist daardoor ook niet zo goed wat ik kon verwachten. Ik was op zoek naar een plek waar ik al werkende het vakgebied steeds meer kon leren begrijpen. Een plek in de praktijk waar ik alle elementen goed onder de knie kon krijgen. Als je mij 4 jaar geleden had verteld dat ik nu hier zou staan, had ik dat zeker niet gedacht. Mijn verwachtingen zijn ver overtroffen.”
Wat heeft het Traineeship je gebracht?
Kai blikt terug op zijn start bij Lodewijck Groep. “Vanaf dag 1 heb ik een goede klik met de directie en werk ik samen met specialistische collega’s aan uitdagende cases. Natuurlijk heb ik mijn neus wel eens gestoten, ben ik, op een niet vervelende manier, in het diepe gegooid maar met de ondersteuning vanuit de collega’s altijd weer bovengekomen.” Het Traineeship was voor Kai een goede opstap. “Ik zou afgestudeerden die na hun studie een Traineeship willen volgen, willen adviseren altijd goed door te vragen bij een mogelijke werkgever naar de inhoud van het Traineeship. Bedrijven richten dit verschillend in. Het kan zijn dat je het eerste jaar intern aan de slag gaat, casussen uitwerkt, veel cursussen gaat volgen en meeloopt. Toen ik van school kwam wist ik überhaupt niet hoe het was om 5 dagen per week op kantoor te werken. Hier bij Lodewijck Groep werkte ik als Trainee vanuit de adviespraktijk direct aan echte opdrachten, waarbij ik mijn kennis tegelijkertijd uitbreidde door het volgen van diverse kennismodules. Vraag in je sollicitatiegesprek naar een Traineeship dus goed door: hoe gaat mijn dag eruitzien? Wat wordt mijn rol? Wat ga ik doen? En beantwoordt dan voor jezelf: Past dat bij mij?”
Is Lodewijck Groep als werkgever wat je ervan hoopte?
“Wat ikzelf vooral heel prettig vind, is dat de deur bij iedereen altijd openstaat. Lodewijck Groep is een relatief kleine organisatie. Je hoeft niet eerst naar je teamleider om iemand van HR te kunnen spreken. Die persoon kun je direct aanspreken. Grote, logge organisaties hebben niet mijn voorkeur. Daar zou ik mij persoonlijk niet prettig voelen. Hier heb ik veel contact met mijn leidinggevende en word ik ook betrokken bij keuzes die de organisatie maakt. Dat stimuleert mij in de uitvoering van mijn werk. We voeren regelmatig gesprekken over hoe het met mij gaat, waar ik heen wil met mijn carrière, of mijn werkpakket bij een detacheringsopdracht nog goed bij mij past etc. Niet maar 2x per jaar op een formeel moment, maar op elk gewenst moment. Door deze openheid heb je hier de mogelijkheid om je eigen ontwikkeling vorm te geven. Ik vind dat we met elkaar als collega’s een mooie werksfeer en werkcultuur creëren.”
“Hier heb ik veel contact met mijn leidinggevende en word ik ook betrokken bij keuzes die de organisatie maakt. Dat stimuleert mij in de uitvoering van mijn werk. We voeren regelmatig gesprekken over hoe het met mij gaat, waar ik heen wil met mijn carrière, of mijn werkpakket bij een detacheringsopdracht nog goed bij mij past.”
Is het vakgebied wat je ervan hoopte?
“Ik heb nu pas echt de praktijk leren kennen. Op de universiteit had ik bijvoorbeeld nog nooit een bestemmingsplan gezien en werden vooral hele grote casussen besproken. Tot nu toe ben ik dit in de praktijk op deze manier nog niet tegengekomen. Het zijn altijd kleine onderdelen van een groter geheel. Ik hoop dat de inhoud van de studie die ik toentertijd volgde daar inmiddels meer naartoe is gegroeid.
Ik wilde altijd met stedelijke projecten aan de slag gaan en die dan na een aantal jaar in werkelijk kunnen zien. Dat is in de afgelopen 4 jaar gelukt. Toen ik in dit werkveld begon had ik alleen niet verwacht dat er zo veel juridische wetgeving bij komt kijken. Door de modules van het Traineeship en begeleiding door de Senior Juristen heb ik mij zowel de ruimtelijke planologische kant als juridische kant eigen gemaakt. Een weg vinden door het Nederlandse landschap van wetten en regels is uitdagend, maar soms ook frustrerend.”
Welke projecten zijn je bijgebleven?
“Dan toch wel de grote gebiedsontwikkelingen zoals de Duivenvoordecorridor in de gemeente Leidschendam-Voorburg, maar ook ontwikkelingen met een mooie historie en maatschappelijk belang zoals de ontwikkeling van het Officierscasino Soesterberg en hippisch kenniscentrum Equestrum. Voor projecten met een grote omvang heb je een lange adem nodig. Ik wil graag ook het resultaat zien. Daarom haal ik veel voldoening uit woningbouwprojecten en onze samenwerkingen met ontwikkelaars zoals ABB Bouwgroep, Timpaan en Thunnissen. We werken altijd echt samen als een team.”
Hoe zie jij je toekomst voor je?
“Bij mijn komst naar Lodewijck Groep heb ik er nooit een geheim van gemaakt dat ik ooit weer naar Overijssel zou terugverhuizen. De provincie waar ik vandaan kom. Lodewijck Groep heeft altijd de ambitie gehad breder te kijken dan de Randstad en heeft een tweede vestiging geopend in Zwolle. Privé hebben we onlangs een woning gekocht in het oosten. Een win-win situatie. Voor mij is dit een enorme blijk van vertrouwen in elkaar als werkgever en werknemer. Ik hoop in de toekomst mijn werk nog met veel plezier uit te mogen voeren voor Lodewijck Groep en met elkaar ook vanuit onze locatie in Zwolle gemeentes en commerciële partijen in heel Nederland te bedienen.”