In gesprek met Tineke Belder, Trainee bij Lodewijck Groep Edwinlogin 16 mei 2019

In gesprek met Tineke Belder, Trainee bij Lodewijck Groep

Lodewijck Groep organiseert elk jaar het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht. Het Traineeship start jaarlijks op meerdere momenten en duurt 12 maanden waarin de deelnemers doorgroeien van Trainee naar Adviseur Ruimtelijke Ordening. Dé kans voor talent om de praktijk echt te leren kennen! Een van de deelnemers aan het Traineeship is Tineke Belder. Tineke vertelt in dit interview over haar ervaringen tot nu toe.

Welke studie heb je gevolgd?

Ik heb de bachelor Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) gedaan. In deze studie staat een interdisciplinaire benadering van sociale en maatschappelijke vraagstukken centraal. Ik heb ervoor gekozen om mijn minors in de richting van sociale vraagstukken in de stad te focussen. Daarnaast heb ik de universitaire master Grootstedelijke Vraagstukken en Beleid van Sociologie gedaan aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR).

“Lodewijck Groep heeft veel kennis in huis en heeft ook veel warme banden met verschillende gemeentes. Ik zie het Traineeship als een mooie kans om mezelf te ontwikkelen en zo zowel vanuit een maatschappelijke oogpunt als vanuit een juridisch-planologisch oogpunt mijn bijdrage te kunnen leveren aan een goede leefbaarheid in Nederland.”

Tineke Belder

Waarom heb je voor het Traineeship van Lodewijck Groep gekozen?

In eerste instantie zou je denken dat het Traineeship van Lodewijck Groep niet echt aansluit bij mijn studie en achtergrond als socioloog. Toch besloot ik te solliciteren bij Lodewijck Groep voor het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht. Bij mijn studie lag de focus vooral op de sociale aspecten. Wat voor gevolgen heeft de ruimtelijke omgeving voor haar bewoners? Bij Lodewijck Groep krijg ik de kans om me ook te ontwikkelen in de juridische en planologische kant van de ruimtelijke omgeving. Lodewijck Groep heeft veel kennis in huis en heeft ook veel warme banden met verschillende gemeentes. Ik zie als trainee bij Lodewijck Groep een mooie kans om mezelf te ontwikkelen en zo zowel vanuit een maatschappelijke oogpunt als vanuit een juridisch-planologisch oogpunt mijn bijdrage te kunnen leveren aan een goede leefbaarheid in Nederland. Ik vind het waanzinnig dat Lodewijck Groep mij een kans geeft en in mij wil investeren. Dat laat vertrouwen zien. Tegelijkertijd weet ik ook dat ik fouten mag maken. Hierdoor krijg ik echt de kans om te leren!

Kun je iets vertellen over Lodewijck Groep als werkgever?

Als werkgever kan ik Lodewijck Groep zeker aanraden. De werksfeer op kantoor is goed! Je voelt je gemotiveerd om lekker aan de slag te gaan en projecten af te ronden. Er hangt een sfeer van collegialiteit, waarbij je altijd de anderen om je heen om hulp en ondersteuning mag vragen. Tegelijkertijd is er ook ruimte voor ontspanning en kan je met iedereen een praatje maken. Zo worden er dagelijks ook potjes tafeltennis gespeeld!

Kun je omschrijven hoe een dag als Trainee bij Lodewijck Groep er voor jou uitziet?

Elke dag bij Lodewijck Groep is voor mij weer anders. Vandaag begon voor mij met mijn mail checken, zoals eigenlijk elke dag. Daarna ben ik gestart met het bijwerken van het uitwerkingsplan dat ik aan het schrijven ben. Rond een uur of 10 zijn we als hele kantoor bij elkaar gaan zitten om van elkaar te horen hoe het met de lopende projecten staat. We lichten elkaar in waar we mee bezig zijn en praten elkaar bij. Zo houden we elkaar scherp en weten we zeker dat alle projecten goed opgepakt worden. Toen deze meeting voorbij was, heb ik mijn uitwerkingsplan weer opgepakt totdat we met z’n allen gingen lunchen. Tussendoor heb ik een potje tafeltennis gedaan met een collega. ’s Middags heb ik me gestort op de case die ik heb meegekregen na de inhoudelijkecursus van een paar dagen geleden.

Wat heb je tot nu toe allemaal geleerd als Trainee?

Ik ben nu een maandje bezig als Trainee en heb ontzettend veel geleerd. Toen ik hier startte, had ik eigenlijk geen flauw benul waar ik precies aan ging beginnen. En nu schrijf ik mee aan bestemmingsplannen! Als Trainee bij Lodewijck Groep krijg je allerlei verschillende cursussen die je helpen in het werkveld. Tot nu toe hebben we al vier heel erg uiteenlopende cursussen gehad, gegeven door collega’s of door externe trainingsbureaus. Als eerste cursus hebben we een introductie gekregen in Ruimtelijke Plannen en Beleid. Ook hebben we een inleiding gekregen in Milieu- en Omgevingsonderzoeken. We hebben ook trainingen gekregen in de meer juridische kant van het werk. Zo hebben we een snelcursus Bestuursrecht gehad en een training in de Wabo.

“Het Traineeship van Lodewijck Groep is echt een Traineeship op maat, waarbij erg veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. De coaching die Lodewijck Groep je biedt, is echt maatwerk. Dat maakt het Traineeship van Lodewijck een unieke ervaring.”

Wat vind je van het inhoudelijke karakter van het Traineeship?

Inhoudelijk bereidt Lodewijck Groep je goed voor op het werk dat je gaat doen. Tijdens het Traineeship werk je mee in de adviespraktijk en leer je al doende hoe je bepaalde projecten aan moet pakken. Ik heb al een paar heel verschillende projecten zelfstandig mogen oppakken. Zo heb ik een postzegelbestemmingsplan geschreven voor een bestaand perceel en ben ik nu bezig met een uitwerkingsplan voor een hele wijk die nog ontwikkeld gaat worden. Daarnaast word je door alle cursussen ook voorbereid voor de tijd dat je gedetacheerd gaat worden bij een gemeente om ook daar ervaring op te doen.

Wat vind je het meest bijzondere aan je Traineeship?

Ik vind het bijzonder dat mensen met allerlei verschillende achtergronden samen opgeleid worden om aan de slag te gaan als juridisch-planologisch adviseur. Je ziet ook dat binnen het bestaande team er allerlei mensen met verschillende achtergronden zitten. Toch ligt de expertise binnen het bureau ontzettend hoog.
Waarin onderscheidt dit Traineeship zich van andere?

Het Traineeship van Lodewijck Groep is echt een Traineeship op maat, waarbij erg veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling. De coaching die Lodewijck Groep je biedt, is echt maatwerk. Dat maakt het Traineeship van Lodewijck een unieke ervaring.

Wil je meer weten over het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht van Lodewijck Groep? Bekijk dan de speciale Traineeship pagina of neem contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over.