Sofia Bittencourt – Meedenken over de toekomst van steden Edwinlogin 3 februari 2020

Sofia Bittencourt – Meedenken over de toekomst van steden

Gestudeerd in São Paulo en Amsterdam, Traineeship in Nederland bij Lodewijck Groep. Het verhaal van Sofia Bittencourt, geboren in Brazilië en nu 2,5 jaar woonachtig in Nederland. Over kansen zien, uitdagingen aangrijpen en concessies doen.

“Ik heb diverse studies gevolgd op het gebied van architectuur en stedenbouw in Brazilië. Je zou misschien wel kunnen zeggen dat dit vakgebied mij met de paplepel is ingegoten. Mijn oom en tante zijn architect en mijn vader is bouwkundig ingenieur. Als kind ging ik vaak mee naar zijn werkplek om te zien waar de dingen gebeurden, waar dingen gebouwd werden. Tijdens mijn schooltijd bleek al snel dat ik goed was in wiskunde. Ik vond dat een erg leuk vak. Maar architect worden, dat wilde ik niet. Ik wil niet specifiek voor maar één opdrachtgever een project uitvoeren. Ik wil juist een bijdrage leveren aan hoe steden zich kunnen verbeteren, voor alle inwoners.”

“De focus van mijn afstudeeropdracht lag op het in kaart brengen van de gebiedsplannen voor de stadsdelen op basis van een overkoepelend plan, waar zorg en onderwijs een belangrijke functie in vervullen. Ik heb daar ook veel participatietrajecten met bewoners opgezet.”

Sofia Bittencourt

Afstudeeropdracht in de grootste metropool van Zuid-Amerika

Voor haar afstudeerprogramma in ‘Urban Planning and Management Specialist’, voerde Sofie een onderzoek uit in São Paulo in opdracht van de gemeente. São Paulo is de grootste metropool van Zuid-Amerika, een miljoenenstad die door verstedelijking qua oppervlakte is uitgegroeid tot de grootste stad van Zuid-Amerika. De stad is onderverdeeld in verschillende bestuurlijke niveaus. “De focus van mijn afstudeeropdracht lag op het in kaart brengen van de gebiedsplannen voor de stadsdelen op basis van een overkoepelend plan, waar zorg en onderwijs een belangrijke functie in vervullen. Ik heb daar ook veel participatietrajecten met bewoners opgezet.”

Omgekeerde wereld in werkwijze

Voor Sofia is het even wennen dat het in Nederland eigenlijk precies andersom werkt. “Voor mij is het eigenlijk best een beetje gek dat er hier vanuit deel gebiedsplannen naar een overkoepeld plan wordt gewerkt vanwege de nieuwe Omgevingswet. Ik ben soms ook enigszins verbaast dat er in Nederland plannen worden uitgewerkt voor een specifieke kavel in plaats van voor het complete gebied. Door mijn kennis en ervaring van overkoepelende plannen, merk ik in de praktijk nu bij Lodewijck Groep dat ik van toegevoegde waarde kan zijn als het gaat om de structuur en aanpak van de overkoepelende plannen. En dat vind ik heel leuk!”

Van São Paulo naar Amsterdam

Sofia kwam 2,5 jaar geleden naar Nederland voor het volgen van de Research Master in Urban Studies aan de Universiteit van Amsterdam. “Deze studie biedt een multidisciplinair en vergelijkend perspectief op stedelijk onderzoek. In de Master combineer je stedelijke geografie, economische geografie, stedelijke en regionale planning en stedelijke sociologie. Het doen van onderzoeken heeft mij altijd geboeid, met als doel altijd te komen tot manieren om steden verder te verbeteren.” In de afgelopen jaren heeft Sofia ook diverse stages gelopen en zich ook steeds meer thuisgemaakt in de Nederlandse taal. “Grammaticaal is de Nederlandse taal een moeilijke taal, maar ik ervaar dat ik mij inmiddels goed kan uiten zowel mondeling als schriftelijk. Ik vind het daarom extra bijzonder dat Lodewijck Groep mij deze kans geeft om mij hier verder te ontwikkelen, ondanks dat ik de taal nog niet 100% machtig ben. Dat vertrouwen in mij vind ik heel bijzonder.” Sofie woont in Amsterdam, inmiddels samen met haar jongere broer. “Dat is soms moeilijk. Dat je niet snel naar je verdere familie kan gaan. Dat is de concessie die je moet doen om mooie kansen te krijgen.”

“Grammaticaal is de Nederlandse taal een moeilijke taal, maar ik ervaar dat ik mij inmiddels goed kan uiten zowel mondeling als schriftelijk. Ik vind het daarom extra bijzonder dat Lodewijck Groep mij deze kans geeft om mij hier verder te ontwikkelen, ondanks dat ik de taal nog niet 100% machtig ben. Dat vertrouwen in mij vind ik heel bijzonder.”

Van Amsterdam naar ruimtelijke adviespraktijk

“Ik heb tijdens mijn studie in Nederland ook stagegelopen bij de gemeente Amsterdam, een mooie gemeente om voor te mogen werken. Nu ontwikkel ik mij vanuit de adviespraktijk van Lodewijck Groep waar ik verdere praktijkervaring opdoe. Ik wil meer begrijpen van het beleid, hoe het er in de praktijk aan toe gaat in Nederland. Dit Traineeship bij Lodewijck Groep biedt mij de kans om het vakgebied vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Ik ben heel erg blij met deze positie bij Lodewijck Groep. In het werkveld zijn niet tot nauwelijks junior functies beschikbaar. En op deze manier kan ik ook mijn kennis van de Nederlandse taal en wetgeving verder ontwikkelen. Ik kan en mag er hier bij Lodewijck Groep de tijd voor nemen en krijg support van senior, medior en junior collega-specialisten. Hoe mooi is dat?! Ik hoop mij door dit Traineeship nog verder te kunnen ontwikkelen als Planoloog met praktische ervaring en toch altijd wel een koppeling richting architectuur en stedenbouw.”

Ervaringen opdoen en kansen zien

Sofia werkt met het team van Lodewijck Groep samen aan o.a. quick scans en ruimtelijke onderbouwingen voor uitgebreide procedures. “Ik werk nauw samen met de projectleider en andere collega’s, we wisselen veel ervaringen uit. Ik heb een goed gevoel bij Lodewijck Groep als mijn werkgever. Tijdens een ‘meeloopdag’ heb ik eerder al de sfeer kunnen proeven en de cultuur van het bedrijf kunnen ervaren. Er heerst een professionele en gezellige sfeer. Ik vind het heel mooi dat collega’s mij helpen om de taal meester te worden, dat ze zoveel tijd in mij investeren omdat ze geloven in mijn potentieel.”

“Het is mooi om te zien dat Sofia eerder buiten haar thuisomgeving in Amsterdam geen Nederlands durfde te spreken en zich nu verstaanbaar maakt binnen onze organisatie en over dit specifieke vakgebied. We hebben veel bewondering voor de stappen die zij zet in zo’n korte tijd en geloven in haar kunnen door de specifieke kennis die zij gedurende haar studies heeft opgedaan. Vakinhoudelijk heeft zij mooie toevoegingen, zo heeft zij eigenlijk al veel ervaring met de Omgevingswet en is zij op eigen initiatief begonnen met het aanleggen van een database, om processen nog meer in kaart te brengen. Ze zorgt voor vernieuwing en ziet waar de kansen liggen. En daarnaast is Sofia ook een prettig persoon om mee samen te werken,” aldus Cees Kraaij, directeur van Lodewijck Groep.

“Nu ontwikkel ik mij vanuit de adviespraktijk van Lodewijck Groep waar ik verdere praktijkervaring opdoe. Ik wil meer begrijpen van het beleid, hoe het er in de praktijk aan toe gaat in Nederland. Dit Traineeship bij Lodewijck Groep biedt mij de kans om het vakgebied vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.”

Meedenken over de toekomst van steden

Op de vraag hoe Sofia haar toekomst ziet, antwoordt zij: “Ik hoop altijd het doen van onderzoek te mogen combineren met toepassing in de praktijk. Ik houd ervan om nieuwe planologische kaders te ontwikkelen, mede te bepalen hoe de toekomst van steden eruit komt te zien. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar de toepassing van de Omgevingswet. Hoe gaan voor het oog lijkende kleine veranderingen onderdeel uitmaken van het grote totaalplan? Ik zie heel veel mogelijkheden als het gaat om structuur en werkwijzen. Ik hoop dat ik daar op een dag in de toekomst een mooie rol in kan betekenen voor Nederland.”

Wil je meer weten over het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht van Lodewijck Groep? Bekijk dan de speciale Traineeship pagina of neem contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over.