Natasja Fokke – Een 360-graden visie op Bestuursrecht Edwinlogin 11 juli 2019

Natasja Fokke – Een 360-graden visie op Bestuursrecht

Natasja Fokke is zzp’er en sinds 1 mei aan de slag als Jurist Bestuursrecht bij HLTsamen in opdracht van Lodewijck Groep. HLTsamen is de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. We spreken Natasja over haar ervaring in het juridische vakgebied, haar huidige opdracht en hoe zij haar blik fris houdt.

Terug naar haar juridische wortels

In 2010 begon Natasja voor zichzelf en werkte zij o.a. als Omgevingsmanager in opdracht van Rijkswaterstaat. De nadruk in deze functie lag op het leggen van verbinding tussen het infrastructurele project en zijn omgeving. Na verloop van tijd kreeg Natasja het gevoel dat zij in deze rol niet helemaal in haar kracht stond. “Ik keerde terug naar mijn juridische wortels”. Vanaf dat moment heeft Natasja haar juridische carrière een impuls gegeven door in eerste instantie als Jurist Bestuursrecht te werken voor een groot advocatenkantoor in Utrecht.

“Ik vind het mooi dat ik in mijn werk kan zoeken naar oplossingen, zonder nieuwe barrières op te werpen en juist te kijken naar hoe zaken binnen de leefomgeving en passend binnen de regels gerealiseerd kunnen worden. Die wil je immers zo prettig mogelijk houden voor iedereen.”

Natasja Fokke

“Ik merkte dat ik het heel erg belangrijk vond om mij te kunnen ontwikkelen en mij te omgeven met andere specialisten. Zo kon ik mij nog meer verdiepen in mijn eigen vakgebied, maar ook mijn kennis op juridisch en projectvlak delen. Ik heb daar gewerkt op de sectie Vastgoed & Overheid, waarbij ik mij met name bezig hield met omgevingsrechtelijke zaken bij bouwprojecten en de komst van de nieuwe Omgevingswet. Doordat een aantal specialisten naar verloop van tijd elders ging werken, veranderde de werkomgeving. Ik heb graag gedreven mensen om mij heen, ik houd ervan om te sparren en kennis te delen. Doordat dit veranderde, besloot ik het advocatenkantoor achter mij te laten en weer voor mijzelf te beginnen. Ik kon gelijk aan de slag als Jurist Omgevingsrecht en werk sindsdien veel voor gemeenten. Ik merk dat ik door mijn opgedane ervaring regelmatig ‘nee’ moet verkopen als ik benaderd word voor opdrachten.”

Direct aan de slag

Natasja maakt graag vaart als het gaat om dossiers. “Ik pak graag door. Dat is een kwaliteit die vaak erg gewaardeerd wordt door de opdrachtgever. Soms is het niet altijd mogelijk, liggen dossiers politiek gevoelig waardoor processen stroperig verlopen. Maar als het even mogelijk is, dan pak ik graag door en worden zaken vlot afgewikkeld.”

Natasja werkt sinds 1 mei als Jurist Bestuursrecht bij HLTsamen in opdracht van Lodewijck Groep. HLTsamen is de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. “De insteek was in eerste instantie het overnemen van werkzaamheden van een tweetal Senior Juristen, zodat zij zich met name konden richten op de implementatie van de Omgevingswet. Inmiddels verleen ik brede ondersteuning aan de vakafdelingen en geef ik tweedelijns advies.”

Natasja onderstreept het belang van ‘je snel thuis voelen’ binnen een organisatie bij de uitvoering van een (tijdelijke) opdracht. “Uiteraard moet je bij binnenkomst altijd even je plekje vinden, maar er is eigenlijk geen tijd om je in te werken, het is direct ‘spot on’. Ik ben van mening dat dat deels in je moet zitten en niet iedereen geschikt is om zo te werken. Ikzelf vind dat heerlijk, direct aan de slag, de diepte in en in mijn geval verlichting brengen op de juridische afdeling. Gezien mijn eerlijke en open persoonlijkheid (ik ben niet verlegen), sluit ik vrij makkelijk aan bij een nieuwe groep mensen. Met een grapje breek ik al snel het ijs. Ik denk dat dat erg belangrijk is, als je wordt ingehuurd.” Natasja merkt dat dat ook erg wordt gewaardeerd binnen de organisatie. “Ik merk dat anderen mij inmiddels ook weten te vinden. Niet alleen over ruimtelijke ordeningskwesties, maar ook als het gaat om Aanbestedingsrecht, Privaatrecht en Vennootschapsrecht. Daarnaast probeer ik altijd breed feedback te geven. Niet alleen over de juridische kwestie, maar bijvoorbeeld ook over de manier van communiceren of de schrijfwijze. Maar ik laat de opsteller altijd de ruimte. Als dat wordt gewaardeerd, vind ik dat geweldig, dat je je werkveld breder kan trekken en dat je daar ook de ruimte voor krijgt. Dan krijg je ‘overall’ een kwaliteitsslag en daar wordt iedereen beter van!”

“In vergelijking met de grote detacheringsbureaus voel ik meer gelijkwaardigheid tussen mij en Lodewijck Groep, ook als het gaat om contractonderhandeling. Dat voelt heel fijn en respectvol.”

Spanningsveld tussen overheid en burgers

De grote mate van interesse van Natasja voor Staats- & Bestuursrecht is ontstaan vanuit het feit dat de verhouding tussen overheid en burger van nature ongelijk is. “De overheid heeft van origine ook een controlerende functie, waarbij een spanningsveld ontstaat als het gaat om de rechten en plichten van burgers. Zeker als we het hebben over de persoonlijke leefomgeving van burgers. Ik vind het mooi dat ik in mijn werk kan zoeken naar oplossingen, zonder nieuwe barrières op te werpen en juist te kijken naar hoe zaken binnen de leefomgeving en passend binnen de regels gerealiseerd kunnen worden. Die wil je immers zo prettig mogelijk houden voor iedereen.”

Met de komst van de aanstaande Omgevingswet zal er toch wel veel gaan veranderen binnen het vakgebied verwacht Natasja. “De Omgevingswet dwingt je om breder naar vraagstukken te kijken. Er is meer ruimte voor eigen inbreng en nuancering. Vanuit de ‘Nee, tenzij’-gedachte gaan we naar de ‘Ja, mits’-gedachte. Ik vind dat een positieve ontwikkeling en ben heel benieuwd wat de invloed van de nieuwe wet is op mijn rol als jurist binnen gemeenteland. Ik houd ervan om out-of-the-box en praktisch na te denken. Bij de nieuwe Omgevingswet zullen de normen veel meer toegespitst worden op de diverse functies in een gebied, dat schept letterlijk en figuurlijk veel meer ruimte. Ik zie de nieuwe Omgevingswet graag komen, maar denk dat gemeenten ook nog moeite kunnen hebben met deze manier van denken en werken. De Omgevingswet heeft eigenlijk ook een behoorlijke invloed op de hele cultuur binnen een gemeente. Veel gemeente onderschatten dat nog.”

Meer dan die ‘ene collega’

Voor Natasja is de opdracht bij HLTsamen de eerste opdracht die zij via Lodewijck Groep vervult. “Ik doe veel dingen op gevoel, zo ook deze opdracht. Het eerste contact met Lodewijck Groep verliep via LinkedIn en na leuk telefonisch contact volgde een fijne meeting op kantoor. Ik waardeer de kleinschaligheid van de organisatie en het contact onderling. In vergelijking met de grote detacheringsbureaus voel ik meer gelijkwaardigheid tussen mij en Lodewijck Groep, ook als het gaat om contractonderhandeling. Dat voelt heel fijn en respectvol. Ik vind het fijn om met en bij een groep mensen te werken, waar je meer bent dan die ene collega die alleen maar geld in het laatje brengt.” Na een goed sollicitatiegesprek bij HLTsamen werd dat goede gevoel wederzijds bevestigd en kon Natasja snel aan de slag.

360-graden visie

Bij een specialistisch beroep als Jurist Bestuursrecht waarbij je te lang op eenzelfde werkplek zit, zou op termijn het gevaar kunnen ontstaan dat je je werk op de automatische piloot verricht. Dat is iets dat Natasja wil voorkomen. “Ik wil die frisse blik houden, van toegevoegde waarde zijn en iemand zijn die snel zonder nadere inwerking aan de slag kan met de materie. Ik wil vraagstukken vanuit een 360-graden visie bekijken, niet alleen naar de juridische mitsen en maren, maar ook naar het belang van het project. Echter over mijn juridisch advies valt niet te onderhandelen; dat is immers mijn expertise”, zegt zij lachend. “Wat dat betreft past de slogan van Lodewijck Groep ‘Een frisse blik op ruimtelijke ordening’ perfect bij mij!”

Natasja kan die frisse blik ook houden, omdat zij bewust zorgt voor een goede balans tussen in- en ontspanning. Zij werkt dan ook bewust vier dagen van zes uur per week. “Ik ben sportief aangelegd, was ooit tennislerares en tennis zelf nog actief op hoog niveau. Daar haal ik mijn ontspanning vandaan evenals mijn hardlooprondes, blokje om met de hond en het maken van mooie reizen. Ik ben ervan overtuigd dat als je goed voor jezelf zorgt, dat dit je alleen maar ten goede komt in je werk.”

Je verdient wat jou het beste past!

Aan andere zelfstandigen geeft Natasja graag een aantal tips mee: “Heb en houd vertrouwen in jezelf. Weet goed wat je kan en wat je niet kan en wees daar eerlijk over. Weet wat je waard bent en zet jezelf niet in de uitverkoop. Laat dan maar liever een keer een opdracht schieten. Wees kritisch op jezelf en je omgeving, maar relativeer het (werk)leven ook. Je verdient wat jou het beste past!”

Ben je benieuwd welke mogelijkheden Lodewijck Groep biedt voor zzp’ers? We vertellen je dit graag! Neem vrijblijvend contact met ons op voor het maken van een afspraak. We kijken er naar uit van je te horen.