Laura Dercksen – Ruimte voor ontwikkeling: verder kijken dan het cv Edwinlogin 15 oktober 2020

Laura Dercksen – Ruimte voor ontwikkeling: verder kijken dan het cv

Laura Dercksen studeerde Rechten aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en behaalde haar master Privaatrecht. Vaak wordt voor een functie binnen de ruimtelijke ordening geselecteerd op Staats- & Bestuursrecht en Omgevingsrecht. Ondanks haar specialisatie Privaatrecht trok Laura de stoute schoenen aan en nam contact op met Lodewijck Groep.

Op het lijf geschreven

“Ik heb tijdens mijn studie de minor Bestuursrecht gevolgd en ben uiteindelijk afgestudeerd in Privaatrecht mede omdat ik mijn kennis zo breed mogelijk wilde ontwikkelen. Het volgen van de studie Rechten was voor mij een bewuste keuze. Ik wilde alle systemen leren kennen, ik ben nieuwsgierig hoe alles in zijn werk gaat.” Vanuit een persoonlijkheidstest kwam duidelijk naar voren dat deze studie op het lijf van Laura was geschreven. “Ik vind het mooi dat je volgens de wet allemaal gelijk bent, dat iedereen zijn/haar grondrechten heeft. Ik word getriggerd door de systematiek van de wet en het puzzelen, niet zomaar klakkeloos aannemen dat iets zo is, maar de verschillende manieren van interpretatie afwegen. Waarbij het sociale aspect in mijn werk voor mij zeker heel belangrijk is.

“Ik vind het mooi dat je volgens de wet allemaal gelijk bent, dat iedereen zijn/haar grondrechten heeft. Ik word getriggerd door de systematiek van de wet en het puzzelen, niet zomaar klakkeloos aannemen dat iets zo is, maar de verschillende manieren van interpretatie afwegen.”

Laura Dercksen

Tijdens mijn studie heb ik o.a. werkervaring opgedaan bij een advocatenkantoor, de Rechtswinkel en het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidzorg. Ik merkte dat vooral de laatste twee qua werkomgeving het beste bij mij paste. Meer ruimte voor sociale interactie, minder competitief.”

Aan de slag bij een gemeente

Voor Laura was dat gevoel doorslaggevend om ervoor te kiezen niet binnen een commercieel gedreven organisatie aan de slag te gaan. “Vanuit dat gevoel is bij mij de interesse gewekt om bij een gemeente aan de slag te gaan. Waar ruimte is om je als jong talent verder te ontwikkelen, je kansen mag creëren en pakken. Waar ruimte is voor verjonging, maar waarbij de werksfeer voor mij doorslaggevend is. Ik wilde dus heel graag aan de slag bij een gemeente. Maar ik kwam er vrij snel achter dat het als junior lastig is om rechtstreeks te solliciteren op een geschikte functie bij een gemeente. Door de uitingen van Lodewijck Groep op LinkedIn werd mijn interesse gewekt om met hen contact op te nemen. Terwijl het eigenlijk niet mijn bedoeling was om voor een detacheringsbureau aan de slag te gaan, werd ik toch enthousiast na het lezen van de vacature voor het Traineeship en ook de functie van Junior Bestuursrecht stond toen open.”

Wervingstraject gemeente Zaanstad

“Het eerste telefonische contact met Lodewijck Groep verliep erg prettig. We bespraken de functies die ik online had gezien uitgebreid, als ook mijn wensen en ambities. We planden op korte termijn een persoonlijk gesprek, waarin Rana Massaal en Cees Kraaij mij meer vertelde over Lodewijck Groep, over het wervingstraject in opdracht van de gemeente Zaanstad en de functie van Junior Adviseur.”

Na een uitgebreide selectieprocedure werd bekend dat Laura aan de slag mocht bij de gemeente Zaanstad. Laura volgt het uitgebreide opleidings- en ontwikkeltraject bij Lodewijck Groep en is gelijktijdig aan de slag als junior adviseur bij de vakafdeling Omgevingsplannen van de gemeente Zaanstad. “Zo word ik klaargestoomd om na mijn detacheringsperiode verder als adviseur Ruimtelijke Ordening binnen de gemeente Zaanstad te kunnen werken. Het leek mij een mooie uitdaging om mij in een nieuw werkveld te verdiepen, nieuwe dingen te leren en projecten aan te pakken. Voor mij gaf het uitzicht op een vaste detacheringsperiode bij een gemeente de doorslag. Het past niet bij mijn karakter om telkens bij een andere werkgever aan een nieuwe opdracht te beginnen. Ik heb tijd nodig om mensen te leren kennen, de dingen goed te doen en wil mij graag voor lange termijn aan een werkgever verbinden. Zo word ik echt onderdeel van het team. Zonder Lodewijck Groep was ik zeker niet bij de gemeente Zaanstad terecht gekomen. Dankzij hen ben ik nu in deze functie terechtgekomen, waar ik nog veel kan leren en waar ik al ontzettend veel van heb geleerd. Bijvoorbeeld van het hele sollicitatieproces, waarbij ik de gesprekken bij de gemeente Zaanstad inhoudelijk uitgebreid heb voorbereid met Cees. Ik heb handvatten meegekregen en werd geadviseerd waar op te letten. Daarnaast kreeg ik naderhand feedback op mijn gesprekstechnieken, aangezien Cees aanwezig was bij de gesprekken. Een unieke situatie dat iemand je kan beoordelen als derde partij als het ware. Het geeft een zekere rust en vertrouwen, het komt niet alleen op mijn schouders neer, je kunt dingen delen. Voor mij een heel leerzame en nuttige ervaring.”

“Het leek mij een mooie uitdaging om mij in een nieuw werkveld te verdiepen, nieuwe dingen te leren en projecten aan te pakken. Voor mij gaf het uitzicht op een vaste detacheringsperiode bij een gemeente de doorslag.”

Verder kijken dan het cv

“Natuurlijk is het belangrijk dat je kandidaten met de juiste vooropleiding selecteert. Terwijl ik nog geen concrete ervaring had binnen een gemeente heb ik toch vanuit Lodewijck Groep en de gemeente Zaanstad deze kans gekregen. Als je puur naar mijn cv zou kijken paste ik er misschien niet echt tussen, maar er werd zowel vanuit Lodewijck Groep als vanuit de gemeente Zaanstad heel uitgebreid naar de persoon gekeken en of er een match zou zijn met het team. Een enorme blijk van vertrouwen, zeker als je kijkt hoe competitief de arbeidsmarkt is en dan zeker voor starters!”

Geen dag hetzelfde

Laura is nu anderhalve maand aan de slag en heeft zich de wereld van ruimtelijke ordening al aardig thuis gemaakt. “Ik werk mee aan bestaande bestemmingsplannen en werk nauw samen met vakspecialisten. Daarnaast ben ik ook betrokken bij de implementatie van de nieuwe Omgevingswet. Een van de projecten – toepasbare regels – mag ik samen met een collega van A tot Z opzetten en daarnaast ga ik ook meewerken aan het schrijven van de juridische regels. Ook mag ik binnenkort ook aan de slag met bestemmingsplannen met een meer ‘technische bestemming’, zoals industrieterreinen. Geen enkele dag is hetzelfde. Ik word door collega’s bij de gemeente Zaanstad uitgebreid meegenomen in diverse projecten. Het werk is heel afwisselend en heel breed en zeker bij het project over de nieuwe Omgevingswet wordt ook een beroep gedaan op mijn creativiteit. Zo krijg ik de kans te kijken wat ik leuk vind en kan ik mij op termijn misschien specialiseren. En vanuit Lodewijck Groep is de begeleiding heel prettig en persoonlijk. Je kunt altijd met vragen terecht en binnenkort start het opleidings- en ontwikkeltraject.”

Ben jij ook starter op de arbeidsmarkt en benieuwd naar wat Lodewijck Groep jou kan bieden? Neem dan contact met ons op!