Femke Carstens – Verandermanagement: stimuleren, motiveren en verbinden Edwinlogin 12 september 2019

Femke Carstens – Verandermanagement: stimuleren, motiveren en verbinden

Femke Carstens is bijna een jaar werkzaam als Teammanager Juridische Zaken bij de werkorganisatie HLTsamen. Sinds januari 2017 hebben de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen één gezamenlijke werkorganisatie, HLTsamen. HLTsamen werkt met ongeveer 470 medewerkers voor drie gemeenteraden en 80.000 inwoners. We praten met Femke Carstens over het stimuleren, motiveren en verbinden van een team in tijden van verandering.

Van de gevangenis naar de gemeente

Femke heeft een brede juridische achtergrond als Senior-Secretaris bij het Openbaar Ministerie, Advocaat en Projectleider en Juridisch adviseur voor een aantal gevangenissen. “De nadruk lag hierbij met name op het geven van inhoudelijk juridisch advies. In mijn rol als adviseur voor een aantal gevangenissen, werkte ik echt vanuit de gevangenis. Een boeiende werkomgeving. Na een aantal jaren wilde ik graag een meer leidinggevende managementfunctie. Toen heb ik de overstap gemaakt naar de Rechtbank Rotterdam en heb daar een managementfunctie vervuld. Ondanks dat ik het werk ontzettend leuk vond om te doen, brak mij uiteindelijk het woon-werkverkeer op. Ik ben woonachtig in Oegstgeest en dan is elke dag naar Rotterdam met het openbaar vervoer een behoorlijke onderneming.” Zodoende zocht Femke een functie dichter bij huis en is zij sinds afgelopen oktober Teammanager Juridische Zaken bij de werkorganisatie HLTsamen.

“Ik hecht enorm veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij de ontwikkeling die medewerkers doormaken en ook goed te kijken of de capaciteiten van een persoon goed worden benut. Ik wil medewerkers graag laten bloeien als het gaat om de professionele, vakinhoudelijke en persoonlijke groei.”

Femke Carstens

Stimuleren, motiveren en verbinden

“Als Teammanager Juridische Zaken geef ik sturing aan een hecht team van 17 professionals. Daarnaast ben ik aanspreekpunt van het bestuur, managementteam en collega teammanagers als het gaat om juridische aangelegenheden. De afdeling Juridische Zaken valt binnen het domein Bedrijfsvoering. Door de ambtelijke samenvoeging van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen werkt de afdeling Juridische Zaken organisatie breed. Hierdoor zijn de vraagstukken die de afdeling ontvangt vanuit de verschillende domeinen heel erg divers. Mijn standplaats is Lisse, maar ik werk ook vanuit de locaties in Sassenheim, Voorhout en Hillegom.” Femke spreekt vol enthousiasme over haar functie. “Er gebeurt een hoop binnen de organisatie door de veranderende rol van de overheid en ook door de komst van de Omgevingswet. Het behoort tot mijn verantwoordelijkheid om daar een heldere visie voor te formuleren en het team mee te nemen in nieuwe ontwikkelingen. Dit doet een mooi beroep op mijn kwaliteiten om het team verder te stimuleren, te motiveren en te verbinden.”

Teamspirit en persoonlijke ontwikkeling

“Ik hecht enorm veel waarde aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij de ontwikkeling die medewerkers doormaken en ook goed te kijken of de capaciteiten van een persoon goed worden benut. Ik wil medewerkers graag laten bloeien als het gaat om de professionele, vakinhoudelijke en persoonlijke groei. Mijn grootste uitdaging is het optimaal laten functioneren van de afdeling.” Femke onderstreept dat communicatie binnen het team en tussen de verschillende domeinen van essentieel belang is om samen stappen te maken. De structuur binnen de werkorganisatie HLTsamen vraagt om een andere manier van werken van de afdeling Juridische Zaken. “Mensen moeten de tijd krijgen om de nieuwe manier van werken eigen te maken. Als team maken we met elkaar kleine stapjes. Het is voor mij als leidinggevende belangrijk de rust te bewaren, afwegingen te maken, sturing te geven en te coachen. Ik zie kleine dingen veranderen en soms doen we een klein stapje terug om vervolgens een grote stap vooruit te maken. Het is voor mij belangrijk om voor de juiste teamspirit op de afdeling te zorgen.”

Leidinggeven is een vak

Femke haalt aan dat leidinggeven een vak is. “Ik ben erg gepassioneerd om mensen te laten bewegen. Je zou wel kunnen zeggen dat ‘managen’ mij van nature makkelijk afgaat. Toen ik nog werkzaam was binnen de advocatuur en bij de rechtbank, heb ik met veel plezier aan inhoudelijke vraagstukken gewerkt. Maar ik wilde meer. Ik houd ervan om processen te verbeteren, zaken efficiënt te laten verlopen. Ik zie heel snel wat moeizaam loopt of wat anders kan en daar dan verandering en verbetering in aanbrengen is iets waar ik primair mijn taak van maak. Het is voor mij belangrijk om mijn blikveld breed te houden. Zo neem ik o.a. deel aan het Management Development Programma van HLTsamen. Hierdoor wissel je met elkaar van gedachten en deel je ervaringen in het werk. Ik kijk ook naar andere gemeenten, hoe zaken verder te optimaliseren. Het doorvoeren van verandering kost veel energie, zowel als manager maar ook als team. Ik vind het belangrijk dat de medewerkers ervaren dat ik achter hen sta en zij zich gesteund voelen in de stappen die zij maken. Het gaat voor mij om goed balanceren en voorzichtig opereren.”

“Ik leer veel op het gebied van o.a. vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het leuke hieraan is dat ik hiervoor deelneem aan trainingen bij Lodewijck Groep. Zo heb ik onlangs deelgenomen aan het college Algemeen Bestuursrecht, om Bestuursrecht echt toe te spitsen op de gemeente. En binnenkort neem ik deel aan het college VTH.”

Extra mankracht

Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Bij de werkorganisatie HLTsamen wordt veel tijd besteed aan de invoering van de Omgevingswet. “Twee juristen uit mijn team houden zich momenteel intensief bezig met de aanstaande Omgevingswet binnen een werkgroep. Zodoende heb ik een aantal maanden geleden de inhuurvraag uitgezet voor een Jurist Bestuursrecht bij meerdere bureaus, waaronder bij Lodewijck Groep. Voor mijn aantreden werkte HLTsamen reeds met Lodewijck Groep samen vanwege eveneens een inhuurvraag op de afdeling Juridische Zaken. Over die professional was het juridische team erg tevreden. Na een uitvoerige bureauselectie had ik een heel goed gevoel bij Lodewijck Groep als het gaat om het niveau van de professionals en de persoonlijke aandacht. Nadat ook het team kennis had gemaakt met de voorgestelde kandidate, is de kandidate van Lodewijck Groep sinds mei bij ons aan de slag gegaan. Een zeer ervaren en goede jurist die voldoet aan het gewenste niveau waar ik de spreekwoordelijke ‘lat’ hoog voor heb liggen. En dat is heel prettig werken.”

Trainingen bij Lodewijck Groep

Voor Femke is dit haar eerste functie binnen een gemeente. “Doordat ik jaren inhoudelijk werk heb verricht binnen het juridische vakgebied, kent het vakgebied voor mij weinig geheimen. Echter heb ik mijn kennis niet eerder ingezet voor een gemeente. Ik leer veel op het gebied van o.a. vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Het leuke hieraan is dat ik hiervoor deelneem aan trainingen bij Lodewijck Groep. Zo heb ik onlangs deelgenomen aan het college Algemeen Bestuursrecht, om Bestuursrecht echt toe te spitsen op de gemeente. En binnenkort neem ik deel aan het college VTH. Het is daarbij fijn om met praktijkmensen van gedachten te wisselen en mijn kennis te verbreden. Ik kan dit iedereen aanraden!”

Tip

Als tip aan andere managers binnen verandertrajecten geeft Femke mee: “Geniet van het in beweging zijn. Soms gaat de verandering misschien niet zo snel als dat je zou willen. Maar wees je bewust dat kleine stapjes ook bijdragen aan het grotere geheel.”