Bram van der Molen – Hoe is het nu met? Edwinlogin 26 mei 2020

Bram van der Molen – Hoe is het nu met?

Gestart als Trainee, nu Projectmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling, gemeente Maasdriel, Bommelerwaard. In 2019 spraken we Bram van der Molen toen hij net was begonnen met het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht bij Lodewijck Groep. Nu een jaar verder spreken we hem weer over zijn nieuwe opdracht.

Hoe is het met je?

“Goed! Ik ben in maart begonnen met een nieuwe opdracht namens Lodewijck Groep als Projectmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling bij de gemeente Maasdriel. Daarvoor heb ik als verlengstuk op het Traineeship een opdracht vervuld bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en diverse opdrachten binnen de ruimtelijke adviespraktijk van Lodewijck Groep.”

“Het Traineeship is heel erg toegespitst op de praktijk en geeft inzicht en handvatten voor wat er moet gebeuren. Het vakgebied heeft voor mij veel meer diepgang gekregen. Wat ik hoopte dat ik eruit zou halen toen ik met het Traineeship begon, dat is gelukt.”

Bram van der Molen

Wat doe je precies bij de gemeente Maasdriel?

“Ik maak onderdeel uit van het team Ruimtelijke Ordening. Hier wordt mede bedacht hoe de leefruimte planmatig wordt ingericht en benut en worden woningbouwprojecten waar de gemeente in participeert begeleid. Dit gaat vaak om grote projecten, zoals de ontwikkeling Kerkdriel-Noord waar zo’n 300 woningen worden ontwikkeld. Ik ondersteun de projectleider en zet o.a. de benodigde bodemonderzoeken uit, bepaal mede de routing van de onderzoeken en controleer de resultaten van deze onderzoeken. Hier komt veel uitzoekwerk bij kijken, wat het voor mij, als leergierig persoon, erg interessant maakt.

Daarnaast houd ik mij ook bezig met de procedure rond bestemmingsplan wijzigingen. De gemeente Maasdriel heeft een aantal bouwkavels te koop staan waarop naar eigen wens een woning kan worden gebouwd. Op basis van belangstelling en specifieke wensen wordt de verkaveling aangepast. Geïnteresseerde informeer ik over de mogelijkheden binnen het huidige bestemmingsplan en de procedures om daar eventueel van af te wijken. Ik geef voorlichting en doe de eerste oriënteerde gesprekken om de persoonlijke wensen van potentiële kopers te inventariseren en met elkaar naar mogelijkheden te kijken om deze wensen te realiseren. Ik vind het leuk om het onderste uit de kan te halen voor deze mogelijke kopers. Bij dit project bied ik ondersteuning, maar heb ik ook veel eigen (commerciële) verantwoordelijkheid, waardoor ik extra word uitgedaagd.”

Kun je iets vertellen over de sfeer binnen de gemeente Maasdriel?

“Het is natuurlijk een beetje een vreemde periode om te starten met een nieuwe opdracht. Ik werk 1 dag vanuit kantoor en de rest van de week vanuit huis. Die dag op kantoor bestaat voornamelijk uit overleg en afstemming binnen het team, waarbij ik thuis verder ga met de uitwerking van de projecten. Of ik de gemeente al door en door ken, daar is nu moeilijk antwoord op te geven. Het spreekt mij wel aan dat het geen grote gemeentelijke organisatie is. De lijnen zijn kort en inhoudelijke aspecten van projecten worden goed met elkaar doorgesproken. Ondanks de huidige werksituatie heb ik het gevoel dat we het samen doen. Wat ik wel jammer vind, is dat ik nog niet het gevoel vanuit de ‘wandelgangen’ heb mogen proeven. Naast het wekelijkse projectoverleg, heb ik contact met de wethouder, collega’s van de afdeling woonbeleid en de afdeling realisatie en beheer. Maar het goede gevoel vanuit de sollicitatiegesprekken is er nog steeds!”

“De verhalen van eerdere trainees hebben mij destijds geïnspireerd en gemotiveerd en zeker het feit dat je zowel binnen de adviespraktijk van Lodewijck Groep als bij verschillende opdrachtgevers ervaring kan opdoen.”

Je bent in 2019 gestart met het Traineeship bij Lodewijck Groep. Wat heeft het je tot op heden gebracht?

“Vanuit mijn opleiding Built Environment heb ik een brede kijk ontwikkeld op het werkveld en veel geleerd. Maar zowel tijdens als na mijn studie had ik ook nog heel veel vragen. Want hoe werken bepaalde processen dan in de praktijk? Hoe kunnen bepaalde plannen en initiatieven dan gerealiseerd worden? Welke procedures horen daarbij en hoe verlopen die?

Om antwoord te krijgen op die vragen heb ik hetgeen ik heb geleerd tijdens het Traineeship van Lodewijck Groep toegepast. Het Traineeship is heel erg toegespitst op de praktijk en geeft inzicht en handvatten voor wat er moet gebeuren. Het vakgebied heeft voor mij veel meer diepgang gekregen. Wat ik hoopte dat ik eruit zou halen toen ik met het Traineeship begon, dat is gelukt. Ik heb de praktijk echt leren kennen en veel van mijn vraagtekens zijn weggenomen. Als ik deze functie bij de gemeente Maasdriel een jaar geleden zou moeten uitoefenen, zat ik echt met mijn handen in het haar.

De verhalen van eerdere trainees hebben mij destijds geïnspireerd en gemotiveerd en zeker het feit dat je zowel binnen de adviespraktijk van Lodewijck Groep als bij verschillende opdrachtgevers ervaring kan opdoen. Wel voelt het voor mij echt zo dat Lodewijck Groep mijn werkgever is en ik een externe werknemer ben bij de gemeente Maasdriel. Het directe contact en de frequentie van dat contact wat ik met Lodewijck Groep heb is erg prettig. De relatie tussen werknemer en werkgever is heel erg goed. De platte organisatie helpt daar enorm bij. Ik heb veel contact met de directie, daar zitten geen managementlagen tussen. Ik denk dat dat vrij uniek is. Het contact onderling is heel open, transparant, persoonlijk en eerlijk.”

Is het vakgebied wat je ervan hoopte?

“Ja, als ik nu terugkijk op mijn studiekeuze, ben ik blij dat ik toentertijd de switch heb gemaakt. Na mijn havo begon ik aan een sportopleiding, maar die ben ik voortijdig gestopt. Vanuit daar ben ik middels een beroepskeuzetest en goede gesprekken met mijn oud-studiebegeleider bij de opleiding Built Environment terechtgekomen. Exacte vakken en dan met aardrijkskunde hadden altijd mijn interesse gehad en als ik in mijn jeugd een boek in handen had dan was dat vaak de atlas. Waarbij ik als kind veel vragen had. Waarom leven wij nu hier op deze manier? De opleiding heeft mij inzicht gegeven om deze vragen te beantwoorden en te onderzoeken hoe de fysieke leefomgeving geregeld is. En de praktijk leert mij nu nog meer!

Gebiedsontwikkeling is zo breed en zo interessant! Voor mij is het een uitdaging om mee te werken aan de gebouwde omgeving. Er zijn zoveel mooie ontwikkelingen, het optimaliseren van bestaande bebouwing, realiseren van nieuwbouw, het toepassen van duurzaamheidstechnieken, klimaatadaptatie en nog veel meer. Ik vind het mooi als de juiste technieken en kennis bij elkaar komen en we met elkaar stappen maken. Voor mij vallen de puzzelstukken steeds meer op hun plaats.”

Wil je meer weten over het Traineeship Ruimtelijke Ordening, Bestuurs- & Omgevingsrecht van Lodewijck Groep? Bekijk dan de speciale Traineeship pagina of neem contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over.