Ayse Sezen – Junior Jurist Grondzaken Edwinlogin 20 september 2023

Ayse Sezen – Junior Jurist Grondzaken

Het interview met Ayse vindt plaats op de dag nadat zij officieel is geslaagd voor haar Bachelor Rechten aan de Hogeschool Leiden. Ayse is 4 maanden werkzaam als Junior Jurist Grondzaken bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Voor zowel Lodewijck Groep als de gemeente was het geen bezwaar om Ayse al aan te stellen voordat zij officieel was geslaagd. Tijd voor een gesprek met Ayse over haar functie en het werving en selectietraject door Lodewijck Groep.

Werken bij de overheid

Als kind droomde Ayse van een toekomst als advocaat. Na een stage op een advocatenkantoor tijdens haar mbo-opleiding Juridisch medewerker, kwam Ayse tot de conclusie dat een carrière daar niet voor haar was weggelegd. Een bijbaan bij de gemeente Waddinxveen in het klantcontact centrum boort haar interesse aan voor werken bij de overheid. “Als onderdeel van mijn
hbo-opleiding zocht ik in die tijd een juridische stageplek. Na contact met het afdelingshoofd juridische zaken van de gemeente Waddinxveen ben ik toen aan de slag gegaan als ondersteuner van de Jurist Grondzaken en de Bezwaar & Beroep commissie.”

“Ik ben erg te spreken over de inzet van Lodewijck Groep om te denken in mogelijkheden. Ondanks dat ik nog niet helemaal voldeed aan het profiel heb ik toch deze kans gekregen.”

Ayse Sezen, Junior Jurist Grondzaken

Werving & selectie

De gemeente Pijnacker-Nootdorp schakelt eind 2022 Lodewijck Groep in voor het uitbesteden van de werving en selectie van een Junior Jurist Grondzaken. Vanuit Lodewijck Groep is Relatiemanager Jamie van den Ban verantwoordelijk voor de begeleiding van klant en kandidaat. “Ik werd geattendeerd op deze functie door een bericht van Jamie via LinkedIn”, licht Ayse toe. “Normaal gesproken reageer ik daar niet op, maar de insteek van het bericht was onderscheidend en er werd concreet verwezen naar deze functie.” Terugdenkend aan haar eerdere stage in het vakgebied wordt Ayse getriggerd en besluit te reageren.
“Vanaf dat moment had ik op meerdere momenten contact met Lodewijck Groep en bespraken we de inhoud van de functie gedetailleerd. De functie was voor 36 uur, wat voor mij op dat moment niet reëel was gezien de afronding van mijn studie.” Samen wordt er een voorstel uitgewerkt en door Lodewijck Groep voorgelegd aan de gemeente. Het maakt de gemeente nieuwsgierig en er volgt een uitnodiging voor een eerste sollicitatiegesprek. “Ik kreeg van Lodewijck Groep uitgebreide begeleiding en tips om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op mijn eerste sollicitatiegesprek als beginnend professional. Door het contact tussen Lodewijck Groep en de gemeente hebben zij mij ook goed geïnformeerd over de organisatie en de bedrijfscultuur. Vanuit Lodewijck Groep was Jamie aanwezig bij de sollicitatiegesprekken met de gemeente, wat mij erg veel vertrouwen gaf.”
Na het eerste gesprek volgt een casus als onderdeel van de procedure en een tweede gesprek. Uiteindelijk wordt Ayse aangenomen. “Ik ben erg te spreken over de inzet van Lodewijck Groep om te denken in mogelijkheden. Ondanks dat ik nog niet helemaal voldeed aan het profiel heb ik toch deze kans gekregen.”

Combinatie van twee rechtsgebieden

Ayse houdt zich als Junior Jurist Grondzaken bezig met het opstellen en beoordelen van privaatrechtelijke overeenkomsten zoals koopovereenkomsten. “Ik vind dit vakgebied heel erg interessant omdat je als overheidsorgaan bij de aan- en verkoop van gronden een privaatrechtelijke handeling verricht. Eigenlijk komen hier twee rechtsgebieden samen. Ik leg de juridische kant vast en werk onder andere aan koop- en opstalovereenkomsten en bekijk welke bepalingen het beste kunnen worden opgenomen. Ook verricht ik samen met planeconomen en projectmanagers onderzoek naar situaties, bijvoorbeeld of de gemeente bepaalde gronden wil verkopen en welke ruimtelijke plannen kunnen worden ontwikkeld. Ik werk hierbij nauw samen met de afdeling Ontwikkeling en Wijkzaken.” Voor Ayse is haar functie erg afwisselend en dynamisch. “Ik ben betrokken bij verschillende projecten en mijn takenpakket wordt steeds breder. Ook de aanstaande Omgevingswet zorgt voor extra uitdaging. We werken als team al vooruit naar de komst van het Omgevingsplan en bereiden de verkopersvoorwaarden daarop voor.”

“Ik ben betrokken bij verschillende projecten en mijn takenpakket wordt steeds breder. Ook de aanstaande Omgevingswet zorgt voor extra uitdaging. We werken als team al vooruit naar de komst van het Omgevingsplan en bereiden de verkopersvoorwaarden daarop voor.”

Training on the job

Het eerste jaar is Ayse in dienst van Lodewijck Groep en krijgt zij vanuit Lodewijck Groep ‘on the job’ begeleiding. In combinatie met haar werk binnen de gemeente volgt Ayse een juridisch opleidingstraject over de diverse disciplines binnen het ruimtelijk domein. “Ik heb onlangs bij Lodewijck Groep een inleidende training gehad over de bestuurlijke kant van de Omgevingswet. De aankomende tijd volgen er nog 8 trainingen die een aanvulling zijn op de functie die ik uitoefen. Mocht ik gaandeweg extra ondersteuning wensen op andere onderwerpen, dan is daar ook ruimte voor en ik kan met een vraagstuk ook altijd terecht bij de professionals van Lodewijck Groep. De begeleiding van Lodewijck Groep is erop gericht dat ik na een jaar over alle kernkwaliteiten beschik voor de uitoefening van deze functie.”

Vanuit Lodewijck Groep vinden er regelmatig gesprekken met Ayse plaats over haar ervaring en ontwikkeling en vanuit de gemeente Pijnacker-Nootdorp is een buddy aangesteld. “Een Senior Jurist Grondzaken is mijn aanspreekpunt op de werkvloer en deze persoon ken ik al vanuit mijn sollicitatiegesprekken. Je zou het kunnen vergelijken met een vertrouwenspersoon. Ik kan bij deze persoon met uiteenlopende vragen terecht. Het feit dat het een directe collega is, maakt het makkelijk om erop af te stappen.”

Benieuwd naar wat Lodewijck Groep voor jouw carrière kan betekenen? Neem contact met ons op!