5 vragen aan Werkstudent Sep Ouderland Edwinlogin 14 december 2021

5 vragen aan Werkstudent Sep Ouderland

Sep Ouderland is sinds oktober aan de slag bij Lodewijck Groep als Werkstudent. Sep, geboren en getogen in Amsterdam, zit momenteel in zijn derde jaar van de Bachelor Sociale Geografie & Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sep volgt ook de minor Real Estate Economiscs and Finance. Maar hoe combineer je een studie met werken bij Lodewijck Groep? We vroegen het Sep.

Waarom heb je gekozen hebt voor de studie Sociale Geografie & Planologie?

“Als je het kort moet omschrijven dan richt Sociale Geografie zich op hoe de mens de ruimte beïnvloedt. Bij Planologie is het precies andersom en gaat het om hoe de ruimte de mens beïnvloedt. Waar Sociale Geografie veel gericht is op literatuuronderzoek, is Planologie meer gericht op de praktijk. Het gaat om de concrete toepassing en realisatie in de praktijk. Het is voor mij minder ‘zweverig’. Zo is mijn keuze tot stand gekomen toen ik in mijn tweede jaar de specialisatie moest kiezen. Maar er is soms wat overlap. Juist die concretisering vind ik enorm belangrijk.”

“In het kennismakingsgesprek met Lodewijck Groep werd ik blij verrast. We hebben toen onze wensen en verwachtingen over en weer naar elkaar uitgesproken en vrij snel daarna ben ik aan de slag gegaan.”

Sep Ouderland

Wat heeft je doen besluiten op zoek te gaan naar een passende baan naast je studie?

“Ik vind het een serieus gemis en eigenlijk wel een tekortkoming dat er bij universitaire studies weinig tot geen ruimte is voor praktijkervaring en stages. Sommige docenten bespreken casussen uit de praktijk, maar dat is eigenlijk heel beperkt. Terwijl ik juist heel geïnteresseerd ben naar de praktijk en het waarom.”

Dit heeft mij in april van dit jaar doen besluiten te stoppen met mijn bijbaan en op zoek te gaan naar een baan die aansloot bij mijn studie. Ik heb toen mijn LinkedIn profiel aangepast en omschreven en werd toen benaderd door Lodewijck Groep. Lodewijck Groep vroeg mij of ik al wist wat ik na mijn studie wilde doen. En ik heb toen eigenlijk brutaal geantwoord dat ik nog niet wist wat ik na mijn studie wilde doen, maar wel wat ik nu wilde doen. Namelijk werken in een functie waar ik praktisch aan de slag kan met mijn studie. In het kennismakingsgesprek met Lodewijck Groep werd ik blij verrast. We hebben toen onze wensen en verwachtingen over en weer naar elkaar uitgesproken en vrij snel daarna ben ik aan de slag gegaan.”

Hoe combineer je je studie met je werk bij Lodewijck Groep?

“Er is enorm veel veranderd. Zeker qua structuur. Als student in coronatijd was het geen probleem om vlak voor je college bij wijze van spreken in je pyjama achter je computer te gaan zitten. Nu heb ik een mooie baan met verantwoordelijkheid welke ik combineer met mijn studie. Ik heb 3 verplichte dagen die ik aan mijn studie besteed en ben 2 dagen fulltime aan het werk bij Lodewijck Groep. Ik moet zeggen dat ik het erg fijn vind om weer structuur te hebben in de week. Het hebben van structuur is enorm belangrijk zodat ik goed kan functioneren, dat heb ik eigenlijk de afgelopen tijd enorm gemist. Het wil niet zeggen dat het makkelijk is. Het is een flinke verandering, waar ik steeds meer aan begin te wennen. Maar alles begint bij intrinsieke motivatie en de behoefte om proactief bezig te zijn.”

 

“Tijdens mijn studie merkte ik dat ik steeds meer behoefte had aan een soort controle. Is wat wij leren wel wat wij nodig hebben in de praktijk?”

Wat vind je leuk aan het werkstudentschap?

“Tijdens mijn studie merkte ik dat ik steeds meer behoefte had aan een soort controle. Is wat wij leren wel wat wij nodig hebben in de praktijk? Ik ben nu met mijn minor bezig welke ik begin 2022 hoop af te ronden en start dan met mijn tweede semester. Dan ga ik echt ervaren of dat wat ik leer ook echt gebruikt wordt in de praktijk en dit ook ga toepassen. Dat geeft mij nog meer motivatie om ermee aan de slag te gaan. Dan gaat het hopelijk nog meer voor mij leven.

Ik werk aan diverse projecten. Zo ben ik nu mijn eerste opdracht voor de gemeente Amsterdam Noord aan het afronden. Ik ondersteun het team ETB (Expert Team Brandveiligheid). Het ETB toetst in samenwerking met de afdeling VTH (Vergunningen, Toezicht & Handhaving) risicogericht de brandveiligheid van de panden in Amsterdam en handhaaft indien nodig. Voor deze toetsingen beschikken zij over documenten om gebouwen te controleren via een applicatie. Door interne ICT-veranderingen moeten bepaalde bestandsgroepen overgeheveld worden naar deze applicatie, zodat alle documentatie per gebouw een compleet dossier vormt. Ik zoek dit uit en zorg dat de documentatie volledig wordt gemaakt. De werkzaamheden zijn niet zozeer ingewikkeld, maar het is een mooie opdracht om kennis te maken met de termen van het vakjargon. Een mooie opdracht op instapniveau.

Voor de adviespraktijk van Lodewijck Groep ondersteun ik momenteel ook bij een aanvraag om een principeverzoek op te stellen, voor een functieomzetting van een bestaand pand. Dit project bevindt zich nog in de vroege fase, maar erg leuk om daarbij te ondersteunen”

Wat vind je leuk aan het werkstudentschap?

“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het enorm naar mijn zin heb. Het is erg leuk en ik ben vanaf het eerste kennismakingsgesprek positief ontvangen door het hele team. Ondanks Corona word ik in de gelegenheid gesteld op kantoor te werken. Zo krijg ik van alle facetten iets mee en kan ik goed samenwerken met mijn collega’s. We werken met elkaar samen in een gezellige sfeer waar ook ruimte is voor humor. Ik voel mij een volwaardig lid van het team, ondanks dat ik maar 2 dagen werkzaam ben voor Lodewijck Groep. Ik ben ook erg blij dat Lodewijck Groep zo flexibel omspringt met de tijd die ik aan mijn studie besteed en aan mijn werk. Dat is natuurlijk ook een valkuil waarvan we ons bewust zijn. Projecten staan niet stil, daar hebben we goede gesprekken over gevoerd en ik kan op mijn collega’s rekenen die bijspringen als ik in tijdnood kom.

Deze functie helpt mij om vroeg in contact te komen met de praktijk en ervaring op te doen. Veel studenten komen pas na een lange periode na hun studie aan het werk en starten vaak zelfs eerst met (on)betaalde stages. Werkgevers stellen hoge eisen aan de ervaring van junioren. Waar haal ik die ervaring vandaan? Door deze functie bij Lodewijck Groep heb ik een stap voor op de rest.

Uiteraard ligt het eraan wat voor student je bent. Ben je tevreden met je baan in de horeca of heb je behoefte aan meer vastigheid, waarbij je baan correspondeert met je vakgebied? Voor mij geldt dat laatste en daar heb ik mij ook volledig op gericht. Ik heb een proactieve houding aangenomen, mijn LinkedIn vindbaar gemaakt met een duidelijke omschrijving wie ik ben en wat ik wil en heb tussen neus en lippen door mijn netwerk laten weten waar ik naar op zoek was. Als je iets wilt, moet je erachter aan. Ik gun dit iedereen!”

Benieuwd naar wat Lodewijck Groep voor de start van jouw carrière kan betekenen? Neem contact met ons op!