Kamal Mahi – aan de slag met eerste ZZP-opdracht via Lodewijck Groep Edwinlogin 13 juni 2023

Kamal Mahi – aan de slag met eerste ZZP-opdracht via Lodewijck Groep

Kamal Mahi heeft een mooie loopbaan bij de gemeenten Zandvoort en Haarlem. Toch besluit Kamal begin dit jaar voor zichzelf te beginnen als interim professional. Als Senior Jurist Omgevingsrecht voor stadsdeel Zuidoost werkt Kamal nu via Lodewijck Groep bij de gemeente Amsterdam in het team Ruimte en Duurzaamheid.

Klik met vakgebied

De eerste kennismaking met ruimtelijke ordening in de praktijk verkreeg Kamal tijdens een stage bij de gemeente Zandvoort op de afdeling Juridische Zaken en Ruimtelijke Ordening. “Daar is de klik met het vakgebied ontstaan. Het RO-werk ervaar ik als driedimensionaal. Je staat in contact met de initiatiefnemers, omgeving, bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Je werkt aan ontwikkelingen en bouwprojecten die met de tijd ook echt tastbaar worden. Het vakgebied leeft en kun je beleven. Daar komt bij dat ik het erg fijn vind om in een projectgroep te werken. Ontwikkelingen realiseer je samen, met elkaar. Het vakgebied speelt zich midden in onze samenleving af en heeft een groot politiek speelveld.”

“Het vakgebied leeft en kun je beleven. Daar komt bij dat ik het erg fijn vind om in een projectgroep te werken. Ontwikkelingen realiseer je samen, met elkaar. Het vakgebied speelt zich midden in onze samenleving af en heeft een groot politiek speelveld.”

Kamal Mahi, Senior Jurist Omgevingsrecht

Kamal heeft de Bachelor Rechten aan de Hogeschool Utrecht behaald. “Toen ik klaar was met mijn studie, bevonden wij ons in Nederland midden in een economische crisis en was het moeilijk om een baan te vinden. Net voordat ik op het moment stond toch maar door te gaan studeren, werd ik gebeld door de gemeente Zandvoort of ik tijdelijk een positie wilde invullen vanwege zwangerschapsverlof van een collega. Dat is nu zo’n 13 jaar geleden. Als Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ordening en Omgevingsbeleid heb ik in die periode voor de gemeente Zandvoort gewerkt en daarna vanwege de ambtelijke fusie ook voor de gemeente Haarlem.

Formule 1

Vragen we naar het meest bijzondere project dat Kamal in zijn tijd bij de gemeente Zandvoort en Haarlem heeft uitgevoerd, dan hoeft Kamal daar niet lang over na te denken. “In het projectteam van de Formule 1 vervulde ik de functie van Juridisch Adviseur Omgevingsrecht. Dat projectteam werd binnen de gemeente Zandvoort opgericht zodra bekend werd dat de Formule 1 wilde terugkeren naar Zandvoort. Als Juridisch Adviseur heb ik samen met het projectteam alle ruimtelijke procedures mogen begeleiden evenals het verstrekken van de 20 omgevingsvergunningen. Het was een immense opgave. Juridisch gezien konden wij ons echt geen enkele misser veroorloven, mede gezien de politieke gevoeligheid. Tegen een aantal vergunningen is in der tijd wel geprocedeerd, met name op het gebied van natuur en milieu. Die zaken hebben we tot op heden allemaal gewonnen. Dat doet je enorm goed. Dat we dit als projectteam hebben weten te bereiken.”

Aan de slag als interim professional

Reflectie op je eigen loopbaan is niet vreemd, zo ook voor Kamal. “Na een bepaalde periode ga je toch kijken waar je staat in je carrière en wat je nog verder zou willen bereiken. Zelf heb ik dat vaak om de 5 jaar.” Kamal sprak verschillende specialisten binnen en buiten het vakgebied, waarbij de stap om als interim professional aan de slag te gaan steeds weer als idee naar voren kwam. “Aan het begin van dit jaar zag ik op de website van Lodewijck Groep de vacature van mijn huidige opdracht. Met Rana en Cees heb ik gesprekken gevoerd over de inhoud van deze opdracht, maar ook om te bespreken wat de mogelijkheden zijn als zelfstandige, om echt te kunnen bepalen of dat iets voor mij zou kunnen zijn. Het leuke is dat ik tijdens mijn functie bij de gemeente Zandvoort al met Lodewijck Groep had samengewerkt voor de actualisatie van een aantal bestemmingsplannen. Zodoende kende ik Lodewijck Groep al. De gesprekken met Lodewijck Groep en de gemeente Amsterdam hebben mij de bevestiging gegeven en zo ben ik in maart van dit jaar gestart met de opdracht.”

“Met Rana en Cees heb ik gesprekken gevoerd over de inhoud van deze opdracht, maar ook om te bespreken wat de mogelijkheden zijn als zelfstandige, om echt te kunnen bepalen of dat iets voor mij zou kunnen zijn.”

Opdracht gemeente Amsterdam

Als Senior Jurist Omgevingsrecht voor stadsdeel Zuidoost houdt Kamal zich bezig met het begeleiden en opstellen van bestemmingsplannen en alle procedures daaromtrent. “Ik word met name ingezet op de realisatie van bouwprojecten en woningbouwprojecten. Ik werk nu o.a. mee aan de realisatie van een project van 150 woningen, waarbij een omgevingsvergunning moet worden verleend. Weesp valt ook onder het stadsdeel Zuidoost, daarvoor worden ook veel bouwplannen ingediend vanuit initiatiefnemers die wij beoordelen. Binnen ons team zijn ook een tweetal jongere junior en medior collega’s werkzaam welke ik help bij vraagstukken over wet- en regelgeving. Leuk om bij te kunnen dragen in hun verdere ontwikkeling.” De interim opdracht betreft een opdracht voor een jaar en geeft Kamal veel rust en comfort. “De gesprekken met Lodewijck Groep hebben mij vanaf het begin een goed gevoel gegeven om de samenwerking met elkaar aan te gaan. Ik heb nog geregeld contact met collega’s van Lodewijck Groep over hoe alles verloopt. Ook al ben je interim professional, je hoort wel bij de club en kunt deelnemen aan bedrijfsuitjes.”
“Lodewijck Groep gaf mij het laatste zetje en nu gaat er een nieuwe wereld voor mij open. Sinds ik voor mijzelf ben begonnen sta ik ook particulieren bij als zij vragen hebben of een stukje begeleiding nodig hebben. Het werk biedt mij diversiteit en verschillende invalshoeken. Doordat ik vraagstukken niet alleen vanuit de overheid bekijk, wordt mijn eigen kijk breder en ik weet vanuit mijn ervaring hoe gemeenten kunnen reageren. Deze stap is heel goed voor mijn eigen groei en ontwikkeling.”

Tip: “Ik kan iedere startende interim professional aanraden om je te verdiepen in het bestaan van een zelfstandige, doe eigen onderzoek, spreek af met andere ZZP’ers zodat je voorbereid bent en je weet waar je aan toe bent. Lodewijck Groep heeft mij ook heel veel kunnen vertellen over het werken als interim professional, wat er allemaal bij komt kijken en wat hun rol is. Het momentum is aan jezelf. Maak je de keuze? Ga er dan vol voor!”

Benieuwd naar de opdrachten en mogelijkheden die Lodewijck Groep ZZP’ers kan bieden? Maak dan vrijblijvend een afspraak, dan gaan we met elkaar in gesprek!